Yes! Vanaf vandaag mag mijn boer het land weer op om de drijfmest uit de gierkelders weer op het land te rijden. Of beter gezegd, de mest ín de grond rijden met een zodenbemester. Het goedje wordt op grasland ca 3 cm in de zoden gereden, op bouwland is dit ca 15 cm, dan heet het mest injecteren. De mest ongecontroleerd op het land spuiten met een gierton mag al lang niet meer. Het lijkt volop voorjaar vandaag, er zal waarschijnlijk weer een record gevestigd gaan worden, misschien de warmste 16 februari ooit? Zou het toch allemaal te maken hebben met de klimaatverandering? Maar goed, wel zo prettig dat manlief er tegenaan kan gaan de komende dagen! Wachten tot april heeft namelijk geen voorkeur omdat er dan zoveel meer moet gebeuren en je kans hebt om dan behoorlijk achter de feiten aan te lopen. Zo’n twaalf jaar geleden hebben de mannen geïnvesteerd in een zodenbemester en dat heeft zijn geld wel opgebracht. Altijd kunnen rijden wanneer het jou uitkomt heeft zo zijn voordelen. Het bespaart loonwerkerskosten en je hoeft geen geduld te hebben tot je eindelijk aan de beurt bent als het loonwerkbedrijf het druk heeft. Want als het eenmaal goed weer is wil natuurlijk iedereen als eerste zijn land gedaan hebben…

Bemesting is nodig als voeding voor het grasland. Zo groeit het goed, en kan het weer ingekuild worden als voer voor de koeien. Cirkeltje rond!

De zodenbemester

Je ziet vaak aan de meeuwen die er rond cirkelen en op het land dat een perceel net bemest is. Door de mest kruipen de wormen naar boven en dat is natuurlijk het kostje voor de meeuwen.

Advertentie

2 gedachtes over “Hij mag weer!

  1. Pingback: De winter voorbij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.