Zoals gezegd ben ik vaak met onze viervoeter op pad, achterlangs over het koeiepad tussen de weilanden door, weg van de drukke straat die voor onze boerderij door loopt. Weg van het gejaag en de auto’s waarvan je tussen groen en gras gelukkig weinig last hebt. Maar joh…wat een vliegverkeer! Zilver- en witte reigers, zwanen, ganzen (waar we dus minder blij mee zijn want zij vinden ons gras iets te lekker😬) buizerds, kieviten, grutto’s, tureluur, patrijzen, meeuwen en ook de koekoek laat zich soms horen. Zelfs de zeldzame wulp en rode kraanvogel zijn hier gespot! We gaan daar heel zorgvuldig mee om, vandaar dat we aan weidevogelbescherming doen. Dat wil zeggen dat we in samenwerking met de lokale vogelbescherming zo goed mogelijk zorg dragen voor onze gevederde kornuiten opdat de weidevogelstand op peil kan blijven. Zo zoeken we in de lente of er nestjes van bijvoorbeeld kieviten of grutto’s op bouw- en grasland te vinden zijn en zetten we er stokken omheen zodat boer en loonwerker er tijdens het landwerk met de trekker netjes omheen kunnen rijden. De vogelaars stellen deze markeerstokken aan ons beschikbaar. Ieder jaar vinden we wel een aantal nestjes.

Grutto
Nestje met eitjes van de wulp
Onderaan de foto een nest met kievitseieren

Onze inspanningen ten spijt worden we wel eens onaangenaam verrast door een leeggehaald nest binnen de markering. Het blijkt dat er zich nogal wat kapers op de kust bevinden, en dan hebben we het onder meer over de vos en de kraai die maar wat graag eitjes roven. Zeer jammer, maar dit noemt men predatie en is moeilijk te voorkomen. Ieder jaar krijgen we een uitnodiging van de vogelvereniging om de jaarlijkse avond bij te wonen waarop de gang van zaken bij de deelnemende agrariers in het afgelopen jaar uiteen gezet wordt.

Wat schetste de vorige week mijn verbazing toen ik de achtertuin in liep? Een nuffige fazant paradeerde over het gras, al was het aan de prachtige kleuren te zien dat het een mannetje was. We zien veel fladderaars hier maar zo een trotse koning heb ik nog nooit mijn tuin gezien. Onze hond in zijn ren was zo verbaasd dat hij zelfs vergat aan te slaan! Het toeval wil dat ik de fazant de dag ervoor bij onze overbuur in de wei zag lopen dus deze meneer had een mooi eindje afgelegd. Ik heb zo goed mogelijk geprobeerd een foto te maken maar steeds als ik naderde verschool hij zich onder de liguster. Daar heb ik hem toen maar met rust gelaten….

Advertentie

4 gedachtes over “Weidevogelbeheer

  1. Pingback: Grasparfum
  2. Pingback: Boer is burger
  3. Pingback: Lentekriebels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.