Nederlanders worden niet voor niets schertsend ‘kaaskoppen’ genoemd, we houden van kaas en zijn sterk in het produceren ervan. Van oudsher is ‘holland’ ook het land waar nog steeds behoorlijk vaak aardappels worden geteeld en gegeten. In allerlei hoedanigheden tegenwoordig. De combinatie van deze twee in een soepje is bijzonder smakelijk. Van kaas hebben wij als melkveehouders behoorlijk wat kaas gegeten en deze (maaltijd)soep die ik de vorige week op tafel zette ging er zelfs bij de jonge boer aan tafel goed in. De voor de hand liggende hoofdingrediënten zijn natuurlijk aardappelen en smeltkaas. Met groenten en wat lekkere kruiden waren de magen weer goed gevuld voor het melken…Hoe hollands wil je het hebben?

Ingrediënten (grote pan)

  • 750 gr aardappelen
  • 1 prei
  • 1 knolselderij
  • 100 gr champingons
  • 1 el bloem
  • 0,5 – 1 ltr groentebouillon
  • 2 winterwortelen
  • 150 gr smeltkaas
  • klontje roomboter
  • peper en zout
  • verse peterselie
  • kerriepoeder
  • gemalen koriander
  • desgewenst beetje maggi

Werkwijze

  • aardappelen, knolselderij, prei en wortelen schillen en in stukjes snijden
  • Roomboter in pan laten smelten en alles even fruiten
  • de lepel bloem erbij doen en even mee laten bakken
  • voeg 0,5 ltr bouillon toe en roer even mee
  • laat de soep nu zachtjes 20-25 minuten koken
  • voeg de smeltkaas toe en pureer met staafmixer of in de blender
  • is de soep té dik dan nog wat bouillon toevoegen
  • voeg de champignons toe en nog een minuut of 5 zachtjes laten pruttelen tot de chamignons zacht zij
  • op smaak brengen met peper en zout, kerrie en versgehakte peterselie

Met een lekkere verse snee boerenbrood heb je een complete en gezonde maaltijd!

Advertentie

Een gedachte over “Aardappel-kaassoep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.