Net zoals wij van lekker eten houden hebben ook onze dieren recht op een smakelijk menu dat tevens goed werkt voor de melkgift. Wat eten koeien zoal? Opgaand van kalf naar koe proberen we een beeld te schetsen van het voedingspatroon van onze dieren zodat ze als volwassen melkkoeien een mooie slag melk kunnen geven in een goede gezondheid. Dit is belangrijk voor zowel onze beesten als voor de boer.

Menu kalfjes

Als het kalfje net geboren is krijgt het de biest van de moederkoe. Drinkt het de eerste keer niet bij moeder dan wordt ze door ons met de speenfles gegeven. Daarna komt het kalfje in een eenling hok met lekker veel stro en krijgt het nog drie dagen de biest van moederkoe die 3 á 4 keer per dag gegeven wordt. Langzaam aan wordt haar aangeleerd om aan een speenemmer gaan te drinken want na die 4 dagen krijgt ze voor een dag of 10 melkpoeder vanuit deze speenemmer. Na die 10 dagen mag ze haar éénpersoons kamertje dan verlaten om gezellig met de anderen in een groepsverblijf te vertoeven. Zo komt ze in het eerste groepshok waar ze van 6 tot 8 liter gaat opbouwen aan de melkautomaat waar ze zelfstandig gaat drinken. Ook krijgt ze onbeperkt hooi en krachtvoer. Na een maand komt ze in het tweede groepshok en bouwt ze de 8 liter melkpoeder weer af door middel van een grotere hoeveelheid lauw water. In plaats van de melk leert ze te wennen aan ruwvoer en krijgt ze naast hooi en brokken ook een kleine hoeveelheid mais, gras en pulpmengsel. Zo wordt ze langzaam klaargestoomd voor een volwaardig koeienmengsel dat ze te eten krijgt als volwassen melkkoe. Het gaat eigenlijk zo’n beetje als bij een mensenbaby die na de melk langzaam moet leren wennen aan vast voedsel.

Menu jongvee

Als ze circa 8 maanden is verhuist ze naar onze jongvee stal. Om de twee dagen worden daar de jonge meiden gevoerd. We zorgen dat er steeds een mooie hoop voor ze klaar ligt, dat wordt verdeeld met de voer mengwagen. Dagelijks wordt het eten voor ze bijgeschoven zodat het steeds dicht bij het voerhek ligt. Deze jonge koeien (pinken) krijgen voer van een kwalitatief iets ‘mindere‘ gras kuil omdat ze nog geen melk hoeven te geven. Omdat het gras iets minder van kwaliteit is geven we ze ook nog een eiwitaanvulling (tarwegist) zodat het hen aan niets ontbreekt. Er hangen door de stal heen voldoende waterbakken zodat ze de hele dag door kunnen drinken als ze dorst hebben.

Menu melkkoeien

Onze koeien krijgen een smakelijk mengsel van kuilgras, maïs, een energiemengsel (dat wordt krachtvoer genoemd) en eiwitaanvulling. Daarnaast krijgen ze nog koolzaadstro met mineralen. Omdat de kwaliteit van de mais dit jaar behoorlijk slecht was door de abnormaal droge zomer, geven we snoepsiroop erbij. Dit om de smakelijkheid van de minder goede mais te verhogen. Krachtvoerboxen (brokken) staan in de koeienstal en zijn afgestemd op lactatieniveau (de melkgift). Ze kunnen er zelf in gaan wanneer ze willen maar krijgen tot max. 8 kilo brokken. Bij de piek wordt het weer afgebouwd en eet ze vanzelf weer meer ruwvoer (gras, mais enz.). Dit zorgt voor een persistente melkkoe, dat wil zeggen dat de melkgift goed op peil blijft. Net zoals het voor de mens belangrijk is om er een gezond en gebalanceerd voedingspatroon op na te houden, is dit ook voor onze dieren zo.

Naast deze volwaardige maaltijd kan de koe zoveel drinken als ze wil uit de waterbakken die overal hangen.

Beneden een filmpje van onze melkkoeien die rustig aan het eten zijn. Je hoort alleen af en toe de voerhekken tikken…

Beneden nog een filmpje waarop je onze jonge dames (jongvee) gezusterlijk langs elkaar in alle rust hun maaltje ziet verorberen.

Een gedachte over “Koe menu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.