Met ei, kaas en katenspek

Heel af en toe heb ik echt belachelijk veel brood over, door omstandigheden kan dat eens voor komen. Zo had ik na het boerenfeestje nog stokbrood over plus nog eenderde zak ander oud brood. Een hekel als ik heb aan weggooien zocht ik een variant op de lekkerste wentelteefjes die heerlijk zijn, maar die we ondertussen wel kennen. Ik had namelijk ook nog een stompje kaas en 2 oude appels. Dus in plaats van weggooien gebruikte ik dit alles. Ik heb alleen nog 150 gr katenspek bij mijn slager gekocht. Boer en ik vonden het heerlijk! Wij gebruikten het voor de lunch maar je kunt het met eventueel een groentesoepje vooraf – net als de wentelteefjes – prima als avondeten doen! Het vulde namelijk toch meer dan we dachten…

De variant op de afbeelding vind je onder het basisrecept.

Ingrediënten (4 personen)

  • Oud brood in stukjes (eventueel zonder korst)
  • 5 eieren
  • 1 tl kaneel
  • peper en zout
  • scheutje koffieroom
  • 150 gr katenspek
  • 2 (oude) appels
  • restje kaas
  • Scheutje olijfolie of klontje roomboter

Werkwijze

  1. Doe de broodstukjes in een kom
  2. Schaaf of rasp de kaas in een schaaltje
  3. Klop in een ander schaaltje de 5 eieren met peper en zout, scheutje koffieroom en kaneel
  4. Voeg de kaas toe
  5. Meng dit mengsel met de broodstukjes en laat dit even staan tot het brood week is geworden
  6. Ondertussen appels schillen en in stukjes snijden, evenals het katenspek
  7. Appel en spek heel eventjes bakken in olie of boter
  8. Schep dit daarna door het broodmengsel en doe alles over in een ovenschaal
  9. Laat in een voorverwarmde oven 20-30 minuten bakken op 180°C

Met tomaatstukjes en Italiaanse kruiden

VariatieTip: voeg bij stap 7 circa 100 gram tomaatstukjes toe. Laat de kaneel achterwege en gebruik daarvoor in de plaats gedroogde Italiaanse kruiden die je met de tomaat, appel en katenspek meebakt. Bestrooi de schotel voor het bakken met wat oregano en garneer met verse basilicum.

Enjoy en eet smakelijk!!


Advertentie

2 gedachtes over “Hartige schotel van oud brood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.