Kopen bij de boer, boerderijwinkel of ambachtelijke slager…

Veruit de meeste mensen kopen hun voedsel in de supermarkt. Ook ik koop daar het gros aan voedingsmiddelen voor ons gezin. Steeds vaker koop ik echter mijn vlees bij een lokake versboerderij waarin de ambachtelijke slager huist. Zuivel, groenten en fruit haal ik bij de boerderijwinkel en eieren bij de kippenboer. In een boerderijwinkel worden ook vaak de producten van collega boeren verkocht of onderling uitgewisseld. Daarnaast worden er vaak streekproducten ingekocht zoals regionale wijnen en bieren. Je kunt er vaak streekpakketten bestellen met allerlei ambachtelijk vervaardigde produkten uit de regio. Heel leuk om cadeau te doen!

Omdat ik er de tijd graag voor over heb is dit puur genieten. Het is echt niet duurder dan in de supermarkt (eerder goedkoper) en je komt wat meer te weten over de producten die je mee neemt. Het geeft tevens een gevoel van onthaasting en bewuster leven. Natuurlijk moet je wel het geluk hebben dat zulke boeren bij jou in de buurt zitten maar tegenwoordig zijn er zelfs online mogelijkheden om verse streekproducten kopen. Je kunt bij aangesloten lokale boerderijen online bestellen, waarna je je producten kunt afhalen (bij de boer of bij een afhaalpunt) of ze zelfs thuis laten bezorgen. Onderaan dit artikel vind je enkele websites. Er zijn allerlei initiatieven in opkomst om rechtstreeks via de boer producten te kopen. Altijd weet je waar deze vandaan komen en dat de boer een eerlijke prijs krijgt.
Een boerderijwinkel is vaak gevestigd op de boerderij zelf, achter het woonhuis, in de schuur of verbouwde stal en heeft vaak een authentieke uitstraling. Deze boerderijwinkels moeten voldoen aan hygiëne eisen en worden eveneens onderworpen aan strenge controles. Beneden de foto’s vind je zes redenen waarom kopen rechtstreeks bij de boer best een goed idee is:

 • Je weet waar het vandaan komt: je treedt binnen in de wereld van degene die de producten geteeld of geproduceerd heeft. Je ziet het bedrijf en je kunt vragen stellen. Hoe eerlijk wil je het hebben?
 • Supervers en volle kwaliteit: verser dan vers, vaak zo van het land, met name bij de seizoensgebonden producten proef je hoe smakelijk dat is. Denk aan bijvoorbeeld asperges en aardbeien, het is heerlijk om met de seizoenen mee te eten. Bij een zuivelboerderij maakt de boer of boerin vaak naar eigen recept de lekkerste kazen zoals graskaas, of kruidenkaas. Ook zul je daar vaak roomboter, yoghurt en vla vinden. Alles zelfgemaakt zonder kunstmatige geur- kleur- en smaakstoffen. En wat dacht je van eieren? Kakelvers zonder tussenschakel!
 • Gezond op allerlei gebied: Buiten dat vers en puur gezond is voor je lichaam heeft het ook een stukje met mindfullness te maken. Het geeft een goed gevoel om (wellicht op de fiets) de boer op te gaan en met een tas vol verse producten je voorraad- en koelkast aan te vullen. Net zoals het je blij kan maken om te weten dat je duurzaam bezig bent en bijdraagt aan de lokale economie. Daarbij ervaar je hoe natuurlijk het is om op het gebied van groenten en fruit met de seizoenen mee te eten.
 • Rechtvaardige prijs: De boer verkoopt aan jou een (h)eerlijk product en wil daar graag een eerlijke prijs voor. Het is nog altijd hard werken voor een boerenbestaan en door de machtige supermarkten wordt vaak een lage prijs afgedongen. Omdat de keten langer is moeten er meer partijen aan verdienen. Door rechtstreeks bij de boer te kopen voorkom je dit en is hun prijs een stuk rechtvaardiger. Zelf ben je vaak goedkoper uit dan in de supermarkt en ook de boerderijwinkel heeft wekelijks aanbiedingen. Win-Win!
 • Het sociale aspect: Het geeft iets extra’s om rechtstreeks met de boer/boerin te kunnen communiceren. Zo kom je erachter waar de boer mee bezig is. Je kunt vragen stellen over hun product en leert de personen erachter wat kennen, en zij jou. Altijd prettig om te weten wie de personen zijn die van je producten genieten en vice versa.
 • Lagere ecologische footprint: Omdat een product direct bij jou terecht komt scheelt dat een heleboel in vervoer en verpakkingen omdat er geen tussenschakels zijn, dit in tegenstelling tot verkoop in de lange keten. Als je dan ook nog de boerenroute met de fiets of te voet aflegt ben je op alle fronten goed bezig!

Welke eisen?

Boeren die een winkel met eetbare producten willen opstarten moeten voldoen aan:

 • Hygiënecode voor AGF
 • Hygiënecode voor de boerderijzuivelbereiding
 • Hygieënecode voor streekproducten

Ben je geïnteresseerd in kopen bij de boer maar ligt er niets bij je in de buurt of woon je midden in de stad? Er is een opkomst in online verkoop van verse (lokale) producten en streekproducten. Je kunt ook een boerderijwinkel bij jou in de buurt zoeken waar je misschien al online kunt bestellen en de producten thuis bezorgt.

Koop een kip

Koop een koe

Online vlees bestellen

Zoek een boerderijwinkel in je buurt:

Boerderijwinkels regio Nederweert

Producten van de boer

Lekkers dichtbij

Kun je in jouw woonplaats niets terugvinden? Informeer dan in je gemeente of agrarisch contactpunt waar de boerderijwinkels in jouw regio zich bevinden.

In een volgende blogpost meer over de boerderijwinkels in mijn eigen regio en meer over de ambachtelijke slager en zuivelboerderijen!

Advertentie

14 gedachtes over “Verse producten kopen bij de boer? 6 goede redenen!

 1. Ook bij ons is dit serieus in opmars. Mij vind je tegenwoordig regelmatig op de boerderij of in de buurderij (boeren en buren).
  Zálig vind ik dat! Wij moeten onze boeren veel meer respecteren, vind ik. En het is inderdaad niet duurder (dikwijls zelfs goedkoper) dan in de supermarkt. 💚🍀

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi Natascha! Ik zal hem erbij zetten. Ik ga in ieder geval ook werken aan wat meer promotie voor boerderij winkeltjes en thuisverkoop. Hartstikke leuk! Er komt dus nog een andere pagina waar ik jullie ook op zal zetten maar dat kan nog even duren😁
   Vergt wat tijd…

   Like

 2. Pingback: Ongehoord!?
 3. Ik zou best willen kopen bij een boer. Graag zelfs. Echter, hier in de buurt verkoopt iemand groenten en fruit uit de eigen moestuin. Tot mijn grote verbazing en ook ontzetting gebruikt deze aanbieder roundup overal rondom het huis en in de moestuin.
  De berm voor het huis heeft net een flinke hoeveelheid gekregen.
  Verleden jaar kocht in er nog groente en fruit, ik ga er nu met een grote boog omheen.
  Hoe weet ik dat groenten en fruit in boerderijwinkels vrij zijn van bestrijdingsmiddelen?
  In de winkel koop ik ook biologisch geteelde producten.
  En hoe leven de kippen die de eieren leggen? En de koeien en de varkens waarvan het vlees daar te koop is?
  Daar is geen enkele duidelijkheid over. Jammer!
  M. Bosma

  Like

 4. Hoi,

  Wat een leuke website heb jij met goede en waardevolle informatie wat mij erg aanspreekt. Ik heb weer een paar leuke adresje erbij om lokaal te kopen. Ik fiets dan ook graag om naar een lokale boer in de buurt. Ik heb daar een goed gevoel over en steun de lokale boeren graag met hun verse en smakelijke producten. Ik bestel zelf regelmatig producten bij https://vleeskopenbijdeboer.nl en https://noordhollandseboerenkaas.nl voor een vleespakket en lekkere boerenkaasjes als ik vrienden op bezoek krijg. Heb jij daar al eens besteld? Mij bevalt het goed, altijd op duidelijk en op tijd geleverd.

  Succes met je website,
  Lara

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.