Stapels heb ik gebakken toen de kinderen nog kleiner waren. Vaak als er vriendjes en vriendinnetjes kwamen spelen. En liefst in de naturel variant, want er mochten geen ‘dingetjes’ in zitten. Het feest werd compleet als ik de koeken de lucht in gooide, en weer opving (wat meestal wel goed ging). Afgelopen dagen was het weer erg koud met zelfs een beetje nachtvorst. Hopelijk was dit een laatste stuiptrekking van Koning Winter. Zelfgemaakte erwtensoep had ik nog in de diepvries en omdat onze jongste er weer gezellig bij zou zijn heb ik er lekkere hartige boerenspekkoeken bij gemaakt. Het smulpaapje heeft er heerlijk van gegeten, net zoals boer en ik natuurlijk. De erwtensoep was ook voortreffelijk, maar dat recept deel met jullie als de zomer weer achter de rug is. Wat gelukkig nog even zal duren…;) De spekkoek is in alle seizoenen lekker dus hier komt ie!
Let op!! Deze spekkoek is minder geschikt om de lucht in te gooien 😅
Ingrediënten (8 grote pannenkoeken)
- 400 gr (spelt)meel
- 5 eieren
- 8 dl melk
- 1 dikke ui in dunne ringen
- 250 gr verse bacon of ontbijtspek
- optioneel: wat geraspte kaas
- snufje zout
- olie of boter om te bakken

Werkwijze
- Zeef de bloem en mix met de melk en zout 1 minuut
- Kluts één voor één de eieren er bij en mix tot een glad beslag
- Laat het een half uur rusten
- Doe de eventuele kaas er bij
- Verdeel de plakken spek in 8 porties
- Giet olie of boter in de pan en bak eerst de spek en uiringen even aan
- Giet daarna het deeg erbij en verdeel het goed
- Eerst de ene kant ‘droog’ laten worden en daarna met behulp van spatel en/of deksel omdraaien
- Andere kant even laten garen en op een bord laten glijden
- Zalig met stroop!
Je kunt de eieren ook splitsen. Je krijgt dan een bijzonder luchtige pannenkoek. De dooiers mix je met de bloem en melk. De eiwiten mix je van tevoren stijf en spatel je na de rusttijd door het gladde deeg.
3 gedachtes over “De echte boerenpannenkoek: Spekkoek!”