Ten opzichte van vroeger heeft het platteland een inhaalslag gemaakt. De tegenstellingen dorp versus stad zijn een heel eind geslonken. Verschillen zijn er echter nog wel degelijk. Geboren als burgermeisje in de provincie -een klein dorp in Limburg- vond ik de liefde bij een melkveehouder en weet niet beter dan dat het platteland heerlijk is om te wonen. Ik denk niet dat ik ooit een hele gelukkige stadsbewoner zou worden. Van de andere kant hoor je mensen uit de stad geregeld beweren dat zij hun stadsleven niet zouden willen ruilen voor het dorpsgevoel. Ieder zijn meug denk ik dan. Het is tenslotte ook maar net wat je gewend bent. En alles heeft zijn voor- en nadelen, niet waar? Daarbij maakt het ook nog uit of je midden in de stad woont of in een rustige buitenwijk.

Met de auto zitten we binnen 10 minuten in een kleine stad en binnen een half uur in een grote, en een dagje stad is best leuk maar (meestal) lang genoeg voor mij. Altijd blij als ik weer de ruimte heb! In deze post lezen jullie waar mijn liefde voor het platteland vandaan komt ♡

  1. in Groen, ruimte en natuur – natuurlijk hebben de steden hun stadsparken, en die zijn vaak prachtig. Op het platteland echter heb je nog de vergezichten. Velden, groene weilanden, bossen, natuurgebieden, akkers met gewassen met daarboven vaak de befaamde Hollandse wolkenluchten. En de ruimte om van dit alles te genieten!
  2. Minder verkeer – buiten dat je tegenwoordig ook midden in een dorp behoorlijk druk verkeer kan hebben, zijn er nog behoorlijk wat plekken waar je geen kip tegen zult komen. Nou ja, een kip misschien juist wel, maar auto’s des te minder. Of wat dacht je van vrachtverkeer en scooters? Er slingeren dan ook legio fietspaden en uitgestippelde fietsroutes door het platteland. Heerlijk met je kop in de wind!
  3. Gezonder – uit onderzoek blijkt dat mensen op het platteland gezonder zijn dan mensen uit de stad. De lucht is er toch echt nog een stuk schoner dan in de stad. Het is er nog wat gemoedelijker en er is meer ruimte om te onthaasten dus stress ligt iets minder snel op de loer.
  4. Ons kent ons- elkaar groeten is hier nog doodnormaal. Het geeft een fijn gevoel als je mekaar een goedendag wenst. Er is al ellende genoeg overal. Het leven met de seizoenen is zelfs hierin merkbaar. Bij de eerste mooie lentedagen is het alsof men weer een stuk vrolijker de straat op gaat. Hoi en hallo gaat helemaal vanzelf en een een praatje komt al heel snel over je lippen. Logisch, je kent ook bijna iedereen!
  5. Volop gezellige activiteiten- de saamhorigheid is erg groot in een dorp. Activiteiten en evenementen komen snel van de grond, vriendengroepen organiseren tentfeesten en bouwen in loodsen aan grote carnavalswagens. Vrijwilligers zijn er vaak nog genoeg, er zijn veel verenigingen die elkaar ook helpen met elkaars activiteiten. Gezelligheid troef!
  6. Kopen bij de boerderijwinkel- Heel leuk en voordelig: een eigen moestuin beginnen! Heb je geen tijd of geen groene vingers? Koop dan bij de boer. Meestal heel gemakkelijk op het platteland. Vers en gezond! Kijk maar eens op: Vers kopen bij de boer: 6 redenen.
  7. Sociaal – burenhulp- Buren kennen elkaar nog veelal bij naam. Het hoort erbij dat je je zelf even voor gaat stellen in de buurt of ze een keertje uitnodigt als je er net bent komen wonen. Er wordt nog vaak bij elkaar in en uit gelopen als er hulp nodig is. Steeds vaker is er ook een buurt-app zodat men elkaar kan melden als er iets verdachts gebeurt. Of als er bijvoorbeeld een weggelopen huisdier of loslopende koe is gespot. Om maar iets te noemen😆
  8. Weten waar je voedsel vandaan komt- opgroeien met natuur en seizoenen laat je beleven waar je voedsel vandaan komt en hoe het verbouwd wordt. Het maakt dat je leert inzien en respecteert dat dat vanzelfsprekend is. Het is hard werken voordat je stuk vlees, kaas of groenten in de winkel liggen. Je ziet de boeren aan het werk op het land. Mooi om te zien!
  9. Dieren- Landerijen met grazende koeien, schapen, paarden en kippen zijn een lust voor het oog. Reeën, egels, kikkers, zwijnen, vossen, vogels, eenden, reigers, buizerds, kieviten en noem maar op kom je tegen in weilanden en nabijgelegen natuurgebieden en bossen. Te midden van natuur en dieren leer je al jong dat de dood een onderdeel is van het leven.
  10. Heerlijke speelplek voor kinderen- Bomen klimmen, hutten bouwen, skateborden, buitenspellen, steppen, voetballen… Het is natuurlijk niet zo dat dorpskinderen alléén maar buiten spelen zonder dat ze vallen voor de verleiding om achter de schermen bezig te zijn. Het platteland nodigt echter meer uit tot buitenactiviteiten dan wanneer je op een flatje in de stad woont. Wat dacht je van slootje springen en modderworstelen…
  11. Minder criminaliteit- Ondanks dat de criminaliteitscijfers de laatste jaren in de dorpen een stijging laten zien, ondervinden dorpsbewoners minder overlast als het gaat om inbraak, geweldsdelicten, discriminatie en verstoringen van de openbare orde.
  12. Meer rust– Onthaasting! Zen!!

En het besef hebben een bevoorrecht mens te zijn…

Groen, rust en ruimte


5 gedachtes over “12 voordelen van het platteland ♡

  1. Helemaal met je eens, ik als hooggevoelig persoon hou zoveel van het platteland. Ik zou ook nooit in een stad willen wonen. ik woon tussen Leiden en Alphen ad Rijn in het mooie Groene Hart met veel water en weilanden.

    HSPers staan erom bekend dat het rust zoekers en natuurliefhebbers zijn. Ook al woon ik in een dorp in een gewoon rijtjeshuis, ik heb nog steeds de behoefte aan een huis met een tuin erom heen, kippetjes, honden op het erf etc….en een klein gebouwtje voor een B&B

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.