Wat de boer niet kent dat eet hij niet. Wat hij wel kent eet hij ook niet altijd. In ons boerengezin houden ze nu eenmaal niet van de kale tomaat. Behalve ikzelf dan. Eet ze zo uit de hand. Wel zijn ze allemaal gek op verse tomatensoep. Raar toch? Hoewel, zo gek is dat ook weer niet want zelfgemaakte tomatensoep is verrukkelijk! Zelf heb ik voor deze verse soep vleestomaten gebruikt maar ook roma tomaten passen prima. Naar keuze kun je nog wat vermicelli toevoegen. Met een lekker stukje volkoren stokbrood en kruidenboter heb je zo een volwaardige maaltijd.

Ingrediënten

  • 1 kilo verse tomaten
  • 8 cherrytomaatjes
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • bosje peterselie
  • olijfolie of roomboter
  • klein blikje tomaten puree
  • 1 liter groentebouillon (vers getrokken of tablet)
  • 2 takjes tijm
  • stukje foelie
  • 1 laurierblad
  • vers gemalen peper
  • 50 gr aangemaakt gehakt
  • verse bieslook

Werkwijze

  • tomaten in vieren of achten snijden
  • cherrytomaatjes apart houden
  • ui, wortel en peterselie klein snijden
  • smelt de boter en fruit de ui, wortel en peterselie aan
  • daarna de tomaten toevoegen en 5 minuten laten smoren
  • Voeg vervolgens de tomatenpuree, bouillon, tijm, laurierblad, foelie en peper toe en laat een half uurtje trekken
  • Pureer de soep met staafmixer of keukenmachine
  • breng de soep weer zachtjes aan de kook en voeg de gehaktballetjes, tomaatjes en eventueel vermicelli toe
  • desgewenst scheutje (koffie)room toevoegen en verder op smaak brengen met peper en zout of paprikapoeder
  • knip de verse bieslook en strooi over de soep

Soepballetjes maken: gehakt aanmaken met nootmuskaat, peper, paprikapoeder en een sneetje vochtig gemaakt, uitgeknepen brood zonder korst. Kleine balletjes draaien en even in de soep mee koken.

Advertentie

2 gedachtes over “Mmm…zelfgemaakte tomatensoep met balletjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.