Gek op soep als ze zijn hier in de boerenkeuken wordt er van alles uitgeprobeerd. Verse soeptomaten bracht ik weer eens mee van de boerderijwinkel en de verse basilicum stond zich een beetje te vervelen op mijn aanrecht (basilicumplantje in de keuken: alleen al voor de geur). Daar had ik dus nog een leuk gerechtje voor nodig. Basilicum en tomaat is een geweldige combinatie dus soeptomaten en basilicum = tomaat-basilicumsoep. Heel erg lekker op een zomerse dag in combinatie met een salade. Heb je trek in een ‘normale’ verse tomatensoep met balletjes klik dan hier. Zin in de zomerse salade klik dan hier.
Ingrediënten
- 1 kg verse soeptomaten
- 25 gr verse basilicum (blaadjes van 1 plant)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- olijfolie
- 2 tl paprikapoeder
- 2 tl oregano
- 1 ltr groentebouillon (1,5 tablet)
- peper en zout en/of paprikapoeder
- scheutje koffieroom of 1 el crème fraiche
Werkwijze
- Versnipper de ui
- Snij de knoflook fijn
- Snij de tomaten in 8 stukken
- Snij eventueel de steeltjes van de basilicumblaadjes om even mee te fruiten
- Snij de blaadjes een keer door
- Verhit de olijfolie
- Fruit de ui, knoflook en bladsteeltjes
- Bak het paprikapoeder even mee
- Voeg de tomatenstukjes en de oregano toe en bak een paar minuten mee
- Schenk de bouillon erbij en laat 15 minuten zachtjes koken
- Zet het vuur uit, en voeg de basilicumblaadjes toe. Bewaar er enige voor de garnering
- Roer even door
- Pureer de soep met staafmixer of blender
- Breng op smaak met peper, zout en/of paprikapoeder
- Serveer direct met wat koffieroom of een lepeltje crème fraiche

Een gedachte over “Heerlijke zomerse tomaat-basilicumsoep”