Nadat één van onze schoonzonen om 5 uur in de morgen ons vakantiehuisje verliet om zijn vak als bouwer uit te oefenen, bezocht de rest van ons boerengezin na de uitcheck nog even de kaasmakerij van Henri Willig in Katwoude. Het boerenbedrijf blijft lonken ook als de boer een paar dagen van huis is! Onze kids zijn de kinderboerderij al lang ontgroeid dus bezochten we één van de drie hoeves van Henri Willig: De Jacobshoeve – gelegen tussen Volendam en Monnikendam – waar van het ‘Jersey’ koeienras de melk tot kaas wordt verzuiveld. Het bedrijf werkt op een biologische manier waarbij de dieren zijn gehuisvest in een potstal. Het is zo’n ander ras dan de Holsteiner zoals je helemaal beneden op de foto’s kunt zien. Melk van een ander koeienras (Holsteiners) wordt vermengd met de Jerseymelk omdat deze een erg hoog vetgehalte heeft. Hoewel lekker is tè vet namelijk niet heel goed voor ons lichaam zoals ons steeds ingewreven wordt. Het gedeelte Jerseymelk zorgt daarom evengoed voor een volle en romige kaas. Het bedrijf koopt ook melk aan van geiten en schapen om verwerkt te worden tot kaas om wat meer diversiteit aan te kunnen bieden. De producten van Henri Willig worden internationaal verhandeld en zijn zelfs online verkrijgbaar.

Het erf werd die maandagmorgen bevolkt door een drietal leeggelopen touringcars; voor even verlost van een internationaal gezelschap dat op deze ochtend ook eens een kaasje wilde meepikken. In de inforuimte werden we verwelkomd door een middelbare maar goedlachse ‘Frau Antje’ die ons het kaasproces uit de doeken deed waarna ze ons naar een pracht van een kaaswinkel leidde. Van truffel- tot lavendelkaas, kruidenkazen en schapen- en geitenkaas…Alles lag mooi uitgestald in kleurige folies. Diverse kaasmedewerkers in traditionele klederdracht ontvingen de gretige klanten die ogen en smaakpapillen te kort kwamen om al het lekkers te proeven. Verschillende soorten kaasblokjes evenals meerdere soorten kaasdip – gepresenteerd op vaderlandse schaaltjes – konden zomaar in ieders mond verdwijnen. De nodige kazen werden door ons uitgekozen en afgerekend. Hilarisch waren de ‘wooden shoes’ in reuzenformaat om een leuk plaatje te schieten. Want ja, gezien de vele buitenlandse toeristen die het bedrijf bezoeken ontbrak het er ook niet aan Hollandse souvenirs. Echter wel op een subtiele manier en zonder de kitscherige prullaria die je vindt in winkeltjes van omringende dorpjes.

De kaaswinkel
Effe proeven ….mmm heerlijk hoor!
Onze boerenzoon op oversized houten klompen met Jersey koeienhuiden op de achtergrond
Het truffelkaasje ging mee richting Limburg

Ons zou ons niet zijn als we ook niet de stallen hadden bezichtigd. Je mocht overal rondlopen om jezelf wat wijzer te maken. ⅕Zo zie je een mooie lichte en ruime stal waar de Jerseykoeien veel ruimte hebben en van binnen naar buiten en vice versa kunnen lopen. Je kunt met eigen ogen zien hoe ze met de (Lely)robot gemolken worden. Een prachtig gezicht hoe dat in zijn werk gaat, je staat er met je neus bovenop! Tot slot hebben we ook nog een kijkje genomen in de kalverenstal waar de ohh’s en ahh’s weer eens niet van de lucht waren. Wel van ondergetekende en haar dochters. Hoewel we natuurlijk gewend zijn aan onze eigen zwartbonte lievelingen is dit ras zelfs nòg wat aaibaarder. Prachtige dieren, deze Jersey’s! Kortom…absoluut de moeite waard om een kijkje te nemen op deze kaasboerderij. Zelfs een restaurant is aanwezig waar je nog even lekker kunt nakazen. Het bezoek was een topafsluiting van ons weekendje aan het Markermeer! Het ging weer huiswaarts naar onze eigen melkveehouderij

Te schattig toch?
Mooi ras die Jersey’s
Op weg naar de stal
De potstal
Advertentie

2 gedachtes over “Kaasboerderij Henri Willig: De Jacobshoeve

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.