Boerenkoek met (spek)kersen

Het is alweer even de tijd van kersen en blauwe bessen. Ondanks dat we zelf een loei van een kersenboom in ons gaardje hebben – die uiteindelijk pas twee jaar kersen geeft – waren we te laat dit jaar. Ik heb ze wekenlang zien hangen en zien kleuren. Zag hoe de blos op cherry’s wangetjes zich steeds verder over haar lichaampje verspreidde. Zei nog tegen mijn boer dat we snel moesten zorgen voor een vogelverschrikker tegen de spreeuwen. Cd’s, alu-folie, bedenk het maar. Kon toch slechts zelf in de boom gaan hangen. Op een gegeven moment liet ik de aandacht wat verslonzen en wat denk je??? Grrr…te laat! Geen één lekker zoet kersje meer aan de boom…

Dùs toen maar bij de boerderijwinkel kersen van eigen pluk gehaald. Die mensen deden tenminste wel wat moest gebeuren; hun kersjes beschermen tegen de inhalige pikbeesten. Vandaar dat ik eindelijk mijn kersenkoek kon bakken, die toch eigenlijk het àllerlekkerste smaakt met dikke spekkersen. Voor de gein heb ik er ook wat blauwe besjes in gedaan maar dat is niet per se nodig. Vind ze zonder eigenlijk net zo lekker…

Sorry voor mijn prietpraat. Hoop dat je er nog bent, dan zie je beneden het heerlijke recept voor de (spek)kersenkoek met aansluitend wat tips!

Ingrediënten kersenkoek 4 personen

  • 400 gr bloem
  • 800 ml melk
  • 4 eieren
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 el rietsuiker
  • Halve tl zout
  • Rum aroma (dr oetker)
  • 250 gr (spek)kersen
  • (Room)boter
  • Optioneel: 50 gr blauwe bessen

Bereiding

  • Snij de kersen rondom de pit doormidden en haal de pit er uit
  • Meng bloem, bakpoeder, suiker en zout onder elkaar
  • Giet de helft van de melk erbij en klop met garde of mixer door elkaar
  • Kluts de eieren er door en roer door elkaar
  • Giet de rest van de melk erbij en roer tot een glad beslag
  • Giet het flesje rum aroma er bij en roer de kersenhelften door het beslag (En eventueel de bessen)
  • Smelt boter in een grote koekenpan en laat goed heet worden
  • Schep met een (soep)lepel het beslag er in en draai de pan rond zodat het zich mooi verdeelt
  • Laat de pannenkoek ‘droog’ bakken op middelhoog vuur en draai hem dan pas voorzichtig om met behulp van een platte deksel
  • Zet het vuur laag en laat nog heel even bakken
  • Schuif hem daarna op een warm bord
  • Smelt volgende klontje boter etc etc

Tip 1: Besmeer de pannenkoek met (zelfgemaakte) kersen- of bessenjam. Ook poedersuiker kan prima.

Tip 2 : Gebruik je liever pannenkoekenmix uit de winkel? Dan kun je een aantal stappen overslaan. Voeg dan aan de mix de melk, eieren,kersen en het rum aroma toe voordat je gaat bakken.

Tip 3: Je kunt de pannenkoek ook in olie bakken. Misschien iets gezonder maar minder rijk van smaak.

Laat het smaken!!

De smaak te pakken? Kijk dan ook eens naar spekpannenkoeken of kwarkpannenkoekjes.

Advertentie

2 gedachtes over “De lekkerste kersverse pannenkoek!

  1. Pingback: Zelf stroop maken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.