En er meteen weer op…

Witte spoken waarden afgelopen maandag en dinsdag op ons erf rond om aan de haal gaan met het asbest dat nog in de golfplaten daken van twee stallen rustte. Het dak ging er af, zoveel was zeker! Het bedrijf waaraan we het dak gaan verhuren voor zonnepanelen en ook wijzelf hadden nogal wat duiven op ons dak voordat het eraf mocht maar uiteindelijk was het deze week zover.

Asbest saneren

Asbest saneren = het demonteren van platen die asbest bevatten.

Alles werd afgezet met geel lint waar we onder geen beding overheen of onderdoor mochten. Het vee moest eerst allemaal aan één kant van de stal verblijven zodat de men in white van beide stallen ieder één helft klaar konden maken waarna een onafhankelijk controleur (laborant) nakeek of alles tiptop in orde was. Helaas moesten de isolatieplaten onder de golfplaten ook eerst nog verwijderd worden omdat deze glaswol bevatten dat blijkbaar niet schoon is te maken met als gevolg dat er altijd kleine asbestdeeltjes in kunnen blijven zitten. Dat was wat minder 😓 Daarna pas werd alles zogezegd vrijgegeven en kon er gemolken worden. Eergisteren was de andere helft aan de beurt waarvoor het vee weer naar de àndere kant verplaatst moest worden. Ook daarna moest de controleur zijn fiat geven. Pas toen kon al het vee weer over de stal verdeeld worden. Bijna tegelijkertijd kwamen er nieuwe dakplaten op het gedeelte dat asbestvrij gegeven was, daarvoor was weer een ander bedrijf ingehuurd. Het was een bedrijvigheid van jewelste. Met vijftien man sterk waren ze eergisteren aan het werk om beide klussen te klaren. We hebben er best wel tegenop gezien maar in vier dagen tijd was de kogel door de stal. Koffie en koek waren bijna niet aan te slepen dezer dagen maar dat hadden we er graag voor over. Zeker als we horen hoe dankbaar de mannen zijn voor dit luttele gebaar (schijnbaar krijgen ze op veel plekken noch een natje noch een droogje) dan wordt weer eens bevestigd dat zulke dingen altijd twee kanten op werken. Het dak is vernieuwd, de stallen ogen mooi en verzorgd. En met de nieuwe lichtplaten en gordingen ook nog eens een stuk lichter!

Dakverhuur

Binnenkort zullen er zonnepanelen op de herboren daken geplaatst worden waardoor duurzame energie opgewekt gaat worden. Door eigen eisen te stellen en daar aan vast te houden hebben we uiteindelijk een goed cotract af kunnen sluiten. Wij zonder kosten van onze asbest af, mooi nieuw dak, ontvangen dakhuur, en gaan mee in het duurzaamheidsverhaal alhoewel het voor ons bedrijf niet automatisch betekent dat we daardoor minder milieubelastend zijn. Voor ons voelt het echter wel goed en het energiebedrijf mag zijn opgewekte energie verkopen. Win-win. Cool toch?

En ons boerenbedrijf is asbestvrij…iedereen blij!!

2 gedachtes over “Het dak eraf!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.