Wat was het verdorie toch heet de afgelopen dagen! Als de temperatuur drie dagen achtereen de 39 á 40 graden aantikt dan gaat het in mijn boerenkeuken toch wel even op standje ‘rustigaan’. Gelukkig hebben we een jaar of veertien geleden (toen we eens een meevallertje hadden) een zwembad uitgegraven. Voor de kids, maar ook voor boer en mij. Na gedane arbeid is het namelijk goed zwemmen als het weer eens heet en klef is. De afgelopen dagen werd er veel gebruik van gemaakt, kwamen de kids veel over de vloer en werd door moeders het verse eten een ietsje pietsje verwaarloosd. Niet te veel (want: weinig honger) en hapklaar – normaal verboden – was een paar dagen de norm. Wat ik wel heb gedaan was een heerlijke verse fruitsalade maken. Dat vergt ook wel wat hak- en snijwerk maar met de tafelventilator op de hoogste stand was het te doen. Er gaat niks boven zo’n ijskoude sappige, frisse en kleurige salade. Simpel en eenvoudig maar ik deel toch even een paar handige tips met jullie. De beschrijving bevat het fruit dat ik zelf gebruikt heb omdat ik dat toevallig in huis had. Je kunt natuurlijk allerlei soorten fruit gebruiken! De bereiding stelt niet zo veel voor, iedereen kan het 😏 Mijn boer is gek op fruit, dus elke vruchtensalade gaat erin als zoete koek. Noem hem gekscherend wel eens mijn fruitboer…

Ingrediënten 4 á 6 personen

  • 0,5 bakje aardbeien
  • 2 granny Smith appels
  • 2 stevige perziken
  • 2 peren
  • 1 sinaasappel of 2 mandarijnen
  • 2 bananen
  • 1 of 2 limoenen voor het sap
  • Optioneel: 1 el honing en kokosrasp

Voor een echte zomersalade gebruik je bijvoorbeeld druiven, pruimen, meloen, aardbeien, (blauwe) bessen, kersen, perziken, mango en kiwi. Lekker en kleurrijk als je bijvoorbeeld gaat barbecuen met een groepje mensen, alhoewel een fruitsalade er altiíd wel in gaat…

Bereiding

  • Was, schil en snij het fruit
  • Appel en bananen als laatste ivm oxideren
  • Snij de limoen in tweeën en pers het sap uit over het fruit
  • Schep alles voorzichtig onder elkaar of serveer op een schaal op kleur (tip van mijn zusje)
  • Wil je een dressing gebruiken pers dan twee limoenen uit boven een schaaltje
  • Voeg de honing toe en roer door elkaar
  • Voeg de dressing toe aan het fruit en schep het dan door elkaar
  • Strooi er eventueel een paar lepels kokosrasp overheen en je zalige, gezonde hapje is klaar!

Tip 1: bananen en appels oxideren nogal snel. Met limoen- of citroensap kun je dat proces vertragen. Smaakt ook nog lekker!

Tip 2: bewaar fruitsalade altijd in de koelkast. Koud is ie het lekkerst. Wacht niet te lang met opeten want na een dag is hij al niet meer op zijn mooist. 2 á 3 dagen kun je er wel van eten.

Tip 3: hoe meer kleuren en structuren je gebruikt, hoe mooier jij je salade kunt presenteren.

Tip 4: krijg je bezoek en maak je meerdere gerechten? Zorg dat je fruitsalade als laatste maakt. Dan is hij op zijn mooist als je hem voor je gasten neer zet.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.