Boer en ik zijn liefhebbers van verse groenten. Verse prei is ook zo’n dankbare groente eigenlijk. Je kunt er veel kanten mee uit en geeft bij bakken of stoven een heerlijk aroma. Helaas is prei door de vrij pittige smaak niet geliefd bij iedereen. Deze ovenschotel werd bij ons thuis al regelmatig door ons mam klaar gemaakt. Recht toe, recht aan: puree, gehakt, prei. Echter de laagjes van de schotel èn de gegratineerde (kaas)korst uit de oven maakt er een verrukkelijk geheel van. Ook lekker met gebakken annanasstukjes tussen de gehakt- en de preilaag, of bak ze even met het gehakt mee.
Ingrediënten
- 600 gr kruimige aardappelen
- 2 kleine prei of 1 grote
- 400 gr gehakt half om half
- Scheutje melk
- Kerriepoeder
- Peper en zout en/of paprikapoeder
- Paneermeel
- (Room) boter
- Optioneel: geraspte oude kaas

Bereiding
- Verwarm de oven voor op 170 graden
- Schil de aardappelen, snij ze in stukken en kook ze gaar in 20 minuten
- Bak het gehakt zonder bakproduct rul
- Stoof de prei gaar met een klontje boter en kerriepoeder
- Giet de aardappelen af en stamp ze tot een puree met scheutje melk, peper, zout of paprikapoeder en nootmuskaat
- Vet een ovenschaal in en verdeel de helft van de puree over de bodem
- Schep daarop het rulgebakken gehakt
- Daar overheen gaat de prei
- Je sluit af met nog een laag puree
- Bestrooi de puree met paneermeel en beleg het en der met kleine klontjes boter
- Strooi er desgewenst oude geraspte kaas overheen
- Laat 15-20 minuten gratineren in de oven
Heerlijk!! Smakelijk eten!

Tip: bak eventueel wat annanasstukjes mee met het gehakt. Zalig!

Dank je wel voor weer een lekker recept! Prei staat bij mij, ook op het lijstje van groenten waar ik heel erg van houd. De toevoeging van ananas ga ik zeker uit proberen.
LikeGeliked door 1 persoon