Boer en ik zijn liefhebbers van verse groenten. Verse prei is ook zo’n dankbare groente eigenlijk. Je kunt er veel kanten mee uit en geeft bij bakken of stoven een heerlijk aroma. Helaas is prei door de vrij pittige smaak niet geliefd bij iedereen. Deze ovenschotel werd bij ons thuis al regelmatig door ons mam klaar gemaakt. Recht toe, recht aan: puree, gehakt, prei. Echter de laagjes van de schotel èn de gegratineerde (kaas)korst uit de oven maakt er een verrukkelijk geheel van. Ook lekker met gebakken annanasstukjes tussen de gehakt- en de preilaag, of bak ze even met het gehakt mee.

Ingrediënten

  • 600 gr kruimige aardappelen
  • 2 kleine prei of 1 grote
  • 400 gr gehakt half om half
  • Scheutje melk
  • Kerriepoeder
  • Peper en zout en/of paprikapoeder
  • Paneermeel
  • (Room) boter
  • Optioneel: geraspte oude kaas

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden
  • Schil de aardappelen, snij ze in stukken en kook ze gaar in 20 minuten
  • Bak het gehakt zonder bakproduct rul
  • Stoof de prei gaar met een klontje boter en kerriepoeder
  • Giet de aardappelen af en stamp ze tot een puree met scheutje melk, peper, zout of paprikapoeder en nootmuskaat
  • Vet een ovenschaal in en verdeel de helft van de puree over de bodem
  • Schep daarop het rulgebakken gehakt
  • Daar overheen gaat de prei
  • Je sluit af met nog een laag puree
  • Bestrooi de puree met paneermeel en beleg het en der met kleine klontjes boter
  • Strooi er desgewenst oude geraspte kaas overheen
  • Laat 15-20 minuten gratineren in de oven

Heerlijk!! Smakelijk eten!

Net uit de oven…met een lekker korstje

Tip: bak eventueel wat annanasstukjes mee met het gehakt. Zalig!

Advertentie

Een gedachte over “Ouderwets lekker: prei-gehaktschotel uit de oven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.