De nazomer is begonnen. Alhoewel de lagere temperaturen zich aandienen en er – hopelijk – wat meer buitjes gaan vallen zullen er vast nog wel wat mooie nazomerdagen in het verschiet liggen. Afgelopen zomer hebben we veel koude salades gegeten. Als overgang nu eens een warme salade; klinkt heerlijk en smaakt verrukkelijk hoewel je bij een salade eerder denkt aan een koud gerecht. Ik heb hem uit het oude kookboek vandaan. Een lekkere boerensalade met spekjes, ui en gekookte eieren, begoten met een warme saus op basis van (balsamico) azijn. Zelf heb ik geroosterde courgette toegevoegd en nog wat aangepast. Zo heb je een zalige volwaardige maaltijd met een warme salade ‘op de oude manier‘ zoals het eveneens oude kookboek zegt…
Een warme salade die je overigens in elk seizoen kunt bereiden!
Ingrediënten (4 personen)
- 8 middelgrote gekookte aardappelen (nèt gaar, niet kapot gekookt)
- 1 gesnipperde rode ui
- 125 gr spekblokjes
- 15 gr bloem
- 1 kleine courgette in halve plakjes
- 4 hardgekookte eieren
- 150 ml water
- 150 ml balsamico azijn
- 1 dessertlepel mosterd
- 2 el (riet)suiker
- Versgemalen peper
- (Zee)zout

Bereiding
- Grill in oven of grilpan de courgetteplakjes
- Bak in een pan de spekblokjes zonder olie of boter
- Bak de ui snippers mee in het spekvet
- Voeg de bloem toe en roer even door
- Voeg toe: azijn, water, mosterd, suiker en peper en zout
- Roer goed door en laat de saus zachtjes inkoken zodat je een mooie saus krijgt
- Snij de aardappels in blokjes
- Hak de eieren en selderie in kleine stukjes en vermeng met de aardappelblokjes
- Giet de hete saus erover en serveer
Jammie! Eet smakelijk!


Tip: door de rode balsamico azijn krijg je een donkere saus, je kunt ook witte balsamico of witte wijnazijn nemen voor een lichte saus
Tip: in plaats van gewone aardappelen kun je ook krieltjes gebruiken en half door snijden. Zorg wel dat ze (niet tè zacht) gekookt zijn.
Lijkt me heerlijk
LikeGeliked door 1 persoon
Echt…dat is het ook😍
LikeGeliked door 1 persoon