Een pitabroodje is een plat broodje dat je naar wens in de zijkant kunt insnijden zodat er een soort zakje ontstaat waarin je bijvoorbeeld shoarma kùnt stoppen, het hoeft dus niet. In sommige landen wordt het broodje ook wel gebruikt ter vervanging van een bord. In de supermarkt zijn ze te koop maar het is natuurlijk véél lekkerder om ze zelf te bakken. Zo weet je ook nog eens precies wat er in gaat. Je kunt er voor kiezen om ze naturel te bakken, maar zelf heb ik tijm en pompoenpitten toegevoegd. Of wat denk je van Italiaanse of Oosterse kruiden? Superlekker allemaal! We zitten op de boerderij momenteel in de maistijd – ook weer een drukke tijd – en dan is het handig om iets makkelijks klaar te maken. Met wokreepjes van de ambachtelijke slager en een zelfgemaakt yoghurtsausje (yoghurt gaat heel goed met pitabrood) hadden boer en ik weer een heerlijke gezonde maaltijd. Ook handig als weekendgerecht. Maak je maaltje af met bijvoorbeeld een salade!

Ingrediënten 12-15 stuks

  • 250 gr tarwebloem
  • 100 gr volkorenmeel
  • 175 ml warm water
  • 1 zakje gist
  • 0,5 el suiker
  • 1 tl zout
  • 2 el gedroogde tijm
  • 2 á 3 el pompoenpitten

Bereiding

  • Laat de gist met de suiker 10 minuten weken in een schaaltje met het warme water
  • Meng in een kom de bloem met het zout
  • Maak in het midden een kuiltje
  • Giet beetje bij beetje het gistwater in het kuiltje en begin met kneden
  • Kneed het goed tot een soepel deeg
  • Voeg op het laatst de tijm en pompoenpitten toe en kneed alles nog eens heel goed door
  • Laat 10 minuten rijzen onder een schone doek
  • Warm de oven voor op 260 graden
  • Maak 12 – 15 bolletjes van het deeg en laat nogmaals 10 minuten rijzen
  • Rol de bolletjes plat uit met een deegroller, verdeel ze over 1 of 2 bakplaten en bak ze in 5 minuten tot ze knapperig en een beetje bollig zijn
  • Wil je ze wat laten bruinen besprenkel ze dan van tevoren met een beetje water

Voor de yoghurtsaus neem je 3 el (griekse)yoghurt, 1,5 el mayonaise, 2 teentjes geperste knoflook, 1 el limoensap, zwarte peper en zout. Roer alles onder elkaar en serveer met de pitabroodjes en shoarma/wok/gyrosvlees.

Eet smakelijk!

Advertentie

3 gedachtes over “Mmm….zelfgebakken pitabroodjes met tijm en pompoenpitten♡

  1. Pingback: Bamisoep met ei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.