Wie kan het zich nog herinneren? Ik in ieder geval als de dag van gisteren; hoe ik op natte, gure herfstdagen als een verzopen katje onze keuken binnenviel. De heerlijk geurende stoof op het fornuis verleidde me om een hapje uit de grote pan te nemen. Mmm…draadjesvlees! Eerst naar boven aan het huiswerk waar ik me stiekem zat te verheugen op het heerlijke maal van die avond. Gezellig om zes uur aan tafel, ons pap die dan klaar was met het werk in zijn metaalbedrijf (inderdaad, ik ben zelf een burgermeisje) met in het midden van de tafel een grote pan draadjesvlees. Geserveerd met rode kool en aardappelpuree een maaltijd om onze vingers bij af te likken. In ons boerengezin herhaalde zich de geschiedenis. Onze kinderen zijn al uitgevlogen maar schuiven nog steeds heel graag aan om te genieten van dat heerlijke draadjesvlees uit de boerenkeuken. Met riblappen van de ambachtelijke slager, gestoofd in bier en bouillon is dit een met regelmaat terugkerend gerecht zo gauw de ‘r’ in de maand komt.

Ingrediënten 4 á 6 personen
- 1 kg runderriblappen
- 3 el mosterd
- 50 gr roomboter
- 2 uien
- 3 laurierblaadjes
- 3 kruidnagelen
- 3 jeneverbessen
- 3 el tijm
- 3 el stroop
- 3 sneden (gember)peperkoek
- 1 flesje donker bier
- 200 ml runderbouillon
- Optioneel: 3 el pruimenchutney
- Scheut witte wijn azijn
- Versgemalen peper
- Zout
Bereiding
- Snij de riblappen in stukken
- Kruid het vlees goed met mosterd, peper en zout
- Snij de uien in halve ringen
- Smelt de boter en bak het vlees op hoog vuur goed aan
- Voeg de gesneden uien toe en bak even mee tot ze glazig zijn
- Voeg laurier, kruidnagelen, jeneverbessen, tijm en stroop toe
- Voeg een scheut wijnazijn toe
- Voeg het flesje bier toe
- Voeg de bouillon toe
- Zet het vuur laag en laat het vlees minstens 2 uur lekker pruttelen
- Voeg de (gember)koek in stukjes toe en laat nog even stoven tot de peperkoek ‘opgelost’en de saus gebonden is. Is hij nog te dun bind hem dan met maizena
- Voeg eventueel 3 el pruimenchutney toe
- Indien nodig op smaak brengen met versgemalen peper en zout

Tip: in plaats van pruimenchutney kun je ook een andere soort nemen zoals abrikozen- tomaten- of pompoenchutney. Een paar eetlepels chutney zorgt voor een extra dimensie aan je draadjesvlees maar ook zonder smaakt deze runderstoof zalig!!
Tip: je kunt de uien ook eerst even glazig fruiten in een andere pan en daarna bij het vlees voegen
Tip: je kunt het vlees ook als geheel of als lappen braden en stoven. Je zou dan ook bijv. magere runderlappen of sucadelappen kunnen nemen. Stoof het vlees dan tot het ‘uit elkaar valt. De saus/jus zou je dan naar wens kunnen verdunnen met wat meer bouillon
4 gedachtes over “De allerlekkerste runderstoof: draadjesvlees uit de boerenkeuken”