Mijn boer en zoon kwamen op de Haagse barricaden voor hun belangen op, terwijl ik afgelopen dinsdag in de boerenkeuken achterbleef om later op de dag met onze oudste haar nieuwe huissleutel in ontvangst te nemen. Bjjna juichend van enthousiasme toen via mijn smartphone het ene na het andere filmpje binnenkwam vulde mijn hart zich met trots voor onze sector. Met een grote glimlach heb ik de stoofpeertjes staan maken😊 Wie gisteren heeft gehoord van de brief van Carola Schouten over de stikstofaanpak weet dat de euforie onder de boeren helaas van korte duur was…

Laatst liet ik jullie in oude kastjes en perenmoes mijn nog deels gevulde voorraadkastje al zien. Inmiddels komen er steeds meer verse heerlijkheden bij. Waaronder een aantal potten versgestoofde peren die fantastisch smaken bij bijvoorbeeld stamppotten, stoofschotels en andere aardappelgerechten.

Ingredienten

  • 1 kg stoofperen
  • 1 dl water
  • 1 dl dl rode wijn of bessensap
  • 1 kaneelstokje
  • Naar wens: 50 gr (riet)suiker
  • 1 el aardappelmeel

Bereiding

  • Schil de peren en laat ze heel of halveer ze
  • Breng het water, wijn of sap, kaneelstokje en suiker aan de kook
  • Leg de peren er in en stoof ze in deze oplossing in circa 1 uur gaar
  • Neem ze uit het vocht en leg ze in een schaal
  • Bind het vocht met aardappelmeel en schenk het over de peren

Stoofperen inmaken: Steriliseer een paar glazen potten met schroefdeksel of weckpotten in bijv. de vaatwasser op de hoogste stand of zet ze een half uurtje in de oven op 100 graden celsius. Volg bovenstaand recept en doe de peren in de potten. Voeg het vocht toe en draai de deksel er op. Draai om en laat ze 10 minuten op de kop staan. Weckglazen laat je rechtop staan, door het elastiek wordt de deksel vanzelf vacuüm gezogen.

Compote van handperen:

  • 8 handperen ca 750 gr
  • 0,25 ltr water
  • Geraspte citroenschil van 1 citroen
  • 1 pijpkaneel
  • Naar wens: 50 gr (riet)suiker
  • MaĆÆzena of aardappelmeel

Bereiding

  • De peren schillen en in tweeĆ«n of vieren snijden
  • Water met citroenschil, pijpkaneel en suiker opzetten en aan de kook brengen
  • Laat de peren zachtjes koken tot ze glazig zien
  • Neem ze uit het vocht en leg ze in een schaal
  • Het vocht kun je binden met maĆÆzena of aardappelmeel

Enjoy!!

Advertentie

3 gedachtes over “Perencompote van stoofpeertjes of handperen

  1. Leuk.
    Maar volgens mij kun je weckpotten toch beter even in een pan wecken. Mijn ervaring is dat je dan betere kans heb dat alles goed blijft. Is anders zo jammer van al het werk.
    Groetjes Janna

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.