Winterwortelen….dat klinkt zo lekker en deze passen natuurlijk in een ouderwets winters recept van weleeer: de hutspot. Op deze wijze maak ik al jaren mijn ‘moerenstamp’ (limburgs dialect). Door boer en mijzelf dit maal verorberd met een smakelijke runderrookworst.
Laat de ijsdagen maar komenš¤
Ingrediƫnten 4 personen
- 6 grote aardappelen
- 4 grote winterwortelen
- 1 gesnipperde grote ui
- 25 gr roomboter
- Runderbouillon (water met 1 Ć” 2 tabletten)
- Versgemalen peper
- Nootmuskaat
- Kerriepoeder
- Zout
Bereiding
- Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukjes
- Schil de wortelen met een dunschiller of schrap ze schoon
- Snij ze in gelijke stukken en doe ze samen met de aardappelen in een pan met runderbouillon (water en tablet)
- Kook de aardappelen met de wortelen gaar
- Smelt intussen de helft van de boter
- Fruit hierin de ui met kerriepoeder glazig
- Giet de aardappelen en wortelen af en bewaar het kookvocht
- Stamp met wat lepels kookvocht, nootmuskaat en versgemalen peper een stamppot zo fijn en smeuĆÆg als je zelf lekker vindt
- Voeg de uien toe
- Breng op smaak met de rest van de boter en een snufje zout
- Leg de rookworst er in zijn geheel of in stukjes bovenop

Tip: het bewaarde kookvocht kun je gebruiken voor een heerlijk soepješ
Mmmmm
LikeLike