Traditionele vruchtenstroop wordt van appels en/of peren gemaakt. De industriële productie van deze stropen begon na 1880 in België en in het Nederlandse Zuid-Limburg. Met vele vruchten nog op voorraad heb ik geprobeerd om het eens zelf te maken. Een leuke klus om te doen en het smaakt ook nog eens heel lekker. Puur natuur zullen we zeggen, je weet precies wat er in gaat: fruit, suiker en citroensap. Ik heb beide fruitsoorten gebruikt; appels en peren. Je kunt natuurlijk ook gewoon één soort nemen. Enjoy!
Ingrediënten (circa 500 ml stroop)
- 4 kg peren
- 1 kg appels
- 500 ml water
- 200 gr suiker
- 1 citroen

Bereiding
- Snij de appels en peren in stukken en verwijder eventueel de klokhuizen. De schil mag sowieso blijven zitten
- Doe het fruit in een pan met het water, sap van de uitgeperste citroen en suiker
- Laat het fruit min of meer tot moes koken
- Neem een vergiet en leg daarin een schone, vochtige theedoek
- Schud de fruitmassa er in
- Zet het vergiet met doek op een pan en laat het moes hierin een aantal uren of een nacht uitlekken zodat het sap wordt opgevangen
- Daarna knijp je de theedoek met fruit goed uit zodat er nog wat sap uitkomt. Het moes zelf wordt niet meer gebruikt en de doek kun je uitspoelen en uitwassen
- Laat nu het opgevangen sap in de pan zachtjes een tijd inkoken tot de stroop dik genoeg is (tot het aan een lepel een stroperige draad trekt)
- Je kunt de stroop daarna in (uitgekookte) potjes doen
- Lekker op bijvoorbeeld brood, kaas, pannenkoek en yoghurt

Tip: is de stroop toch nog wat te dun, gebruik hem dan gewoon als schenkstroop 😉

Ik wist echt niet hoe je stroop maakt, Thanks
LikeLike