O yes!!! Vanmorgen hing het één en ander al verdwaasd boven onze landerijen. Voorpret zorgde voor diverse tintelingen, al zou het zomaar kunnen dat de eerste bijtende kou hiervan een verdachte was. Mij nu al verkneukelend en met mijn handen uit voorzorg in schoenen gestoken, ging ik weer met onze husky op pad voor onze vaste ochtendwandeling. Ik nam het goed in me op; het gevoel en de geur van deze speldenprik van winterkou midden in november.

Op het tijdstip van onze dagelijkse dauwtrap worden als een waar ochtendritueel de koeien gevoerd, uitgevoerd door mijn boer. Als ik een blik werp in de ruime, lichte stal bekruipt me steevast een tevreden gevoel. Wat een prachtgezicht, alle dames gezusterlijk langs elkaar aan het ui(t)ermate gezellige ontbijt. Vaste puike prik! Voort langs de voerkuilen gaat het dan. De winterperiode kunnen we ondanks de droogte maar dankzij de aankoop van voer van buitenaf vast wel door komen. De JCB – het hulpje van de boer – hapt en mengt, kiept en voert. Wat een bult werk iedere keer weer! Boer is ruim een uurtje of twee bezig eer al ons vee voorzien is van de dagelijkse maaltijd. Zijn Sky en ik de kuilen voorbij dan strekt het landschap zich voor ons uit. De sloten, het landweggetje, het gras en de vele reigers die momenteel hun talent als muizenjager ten volle uitbuiten. Deze ochtend heeft het allemaal iets magisch! De eerste winterkou mengt zich in de prachtige luchten. Zo te zien heeft deze dag het in zich om een hele mooie te worden. De witte waas over de velden is van een gruwelijke schoonheid. Met een inmiddels aangewakkerd verlangen naar december zetten we er stevig de pas in…

Onderweg droom ik van speculaasbrokken en bisschopswijn. Deze week verloopt door omstandigheden nagenoeg receptloos maar reken maar dat bovengenoemde lekkernijen er s.a.p aan komen😍 Oh ja wacht – en erwtensoep, bonensoep, zuurkool en boerenkool niet te vergeten. Zucht…mmm zalig!!

De kou zal echter nog niet zomaar uit de lucht zijn. Vandaag heeft het Lanbouw Collectief een plan op de tafel van minister Schouten gelegd om de vermeende stikstofcrisis aan te pakken. Minder eiwit in het voer, extra weidegang en mest aanlengen met water. In totaal is daarvoor volgens het collectief 2,9 miljard euro voor de komende vijf jaar nodig. De dertien boerenorganisaties die het Landbouw Collectief vormen, hebben dit voorstel woensdag aangeboden aan het kabinet. Wel…we zullen zien wat het gaat brengen. Gaan wij intussen alvast aan de warme chocomel!

3 gedachtes over “Kou in de lucht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.