“Ben je wel zoet geweest?
Wees dan maar niet bevreesd!
Kijk, hier zendt Sint Nicolaas
fijn speculaas!”
Nou ja…alleen het recept dan. Het bakken van dit verrukkelijke koekwerk zul je namelijk zelf moeten doen😊 Ikzelf had na het bakken en snaaien hiervan mijn punten weer bijeen. Dat kwam goed uit want ’s avonds aten we het favoriete gerecht van mijn boer: spruitjes zonder toeters en bellen😩 Ik hoefde niet…mijn buikje zat vol.
Ingrediënten speculaas (8 á 10 brokken)
- 200 gr zelfrijzend bakmeel (of bloem met 7 gr bakpoeder)
- 100 gr roomboter
- 125 gr lichtbruine basterdsuiker
- 50 ml melk
- 2 el koek- speculaaskruiden
- 50 gr geraspte witte crispy chocolade (of gewone)
- 50 gr amandelsnippers
- Snufje zout
Bereiding
- Doe het bakmeel in een kom en voeg toe: boter in stukjes, basterdsuiker, melk, evt. zout en speculaaskruiden
- Kneed dit met de hand tot een soepel deeg, op het laatst voeg je de chocoladerasp en amandelsnippers toe. Kneed nog even goed onder elkaar en laat het deeg afgedekt minimaal een uur staan
- Verwarm de oven voor op 150 graden
- Rol het deeg uit tot een lap op een ingevette of met bakpapier beklede ovenplaat. Dikte van het deeg is dan circa 1 cm
- Bak de speculaas in 45 minuten goudbruin
- Laten afkoelen en in stukken breken. Heerlijk met een kop warme chocomel!



Deze speculaasbrokken zijn heerlijk robuust, en heel eenvoudig te bakken! De naam speculaas is afkomstig uit het Latijn. ‘Speculum betekent namelijk ‘spiegelbeeld’. Speculaasjes en speculaaspoppen werden van oudsher gebakken in speculaasvormen waarin speciale figuren in spiegelbeeld werden uitgesneden. Het deeg werd in de vormen gedrukt, eruit gehaald en gebakken. Nu ik er over nadenk moet ik nog een paar van deze oude vormen uit mijn ‘brocantetijd’ hebben liggen. Ik ga er naar op zoek, wordt vervolgd!
Tip: Crispy chocoladerepen en amandelschaafsel koop je in de supermarkt. Je kunt natuurlijk ook andere soorten gebruiken.
Een gedachte over “Speculaasbrokken met witte crispy chocolade en amandelsnippers”