Het is deze dagen weer wat zachter maar afgelopen week was het zo ver. Als mijn boer dan na het stalwerk in de ochtend de keuken binnenstapt voor het ontbijt, getooid met een ‘Ik ben boer’-muts diep over zijn oren grtrokkken, dan weet ik dat de tijd van stamppotten en stevige soepen is aangebroken. De wat rijpere lezers zullen Bartje uit Drenthe nog wel kennen – het ventje dat niet wilde bidden voor bruun’n boon’n. Ik herkende het altijd wel want mijn favoriete maaltje is het ook nooit geweest, laat staan dat ik er ooit voor gebeden heb. Ik snapte nooit zo de noodzaak van dikke wintersoepen. Maar soms, op hele frisse dagen is het heerlijk om mijn eigen – niet tè dikke – peulvruchtensoep te trekken. Ik heb ribbetjes gehaald bij de slager en ze eerst even op hoog vuur aan gebakken, ik hou namelijk van het korstje dat er dan omheen zit. Er zitten ook lekker veel groenten in zoals groene erwten en geroosterde paprikareepjes. De dochters aten weer mee en ondanks dat de soep goed vulde schepte de oudste nogmaals een flink bord op. Dan weet ik genoeg!

Ingredienten (grote pan soep)

  • 400 gr bruine bonen
  • 100 gr groene erwten
  • 2 platte ribstukjes (slager of boer met huisverkoop)
  • olijf- of lijnzaadolie
  • 1 ui
  • 3 knoflooktenen
  • 1 winterwortel
  • 2 puntpaprika’s
  • 2 liter water
  • 2 bouillonblokjes
  • 2 tl gedroogde rozemarijn
  • 2 tl paprikapoeder
  • 0,5 tl kruidnagelpoeder of 2 kruidnagels
  • Versgemalen peper en zout
  • Verse bieslook
  • Optioneel: maggi

Bereiding

  • Laat de bonen een nachtje weken
  • Schud ze af en kook ze in de 2 ltr schoon water
  • Kruid het vlees en schroei het even op hoog vuur dicht in olijfolie of laat het meteen met de bonen mee trekken
  • Snij de ui en knoflook fijn en hou dit apart
  • Snij de wortel en 1 puntpaprika klein
  • Bak in de olijfolie eerst de ui en knoflook aan
  • Voeg de wortels, paprika, kruidnagelpoeder, rozemarijn en paprikapoeder toe en bak nog twee minuten op hoog vuur. Bak op het laatst even de erwtjes mee
  • Voeg alle groenten bij de bruine bonen en het vlees, voeg 2 bouillonblokjes toe en laat de soep op laag vuur minimaal 1,5 uur pruttelen.
  • Warm de oven voor op 150 graden
  • Snij de overgebleven puntpaprika in reepjes en besprenkel ze met olie
  • Haal het vlees uit de soep en pureer de soep met de staafmixer
  • Leg de paprikareepjes op de bakplaat en rooster ze 5 minuten
  • Breng intussen de soep op smaak met versgemalen peper, zout en/of paprikapoeder. Is de soep te dik, voeg dan nog wat bouillon bij
  • Snij het vlees in stukjes en voeg toe aan de soep. Snij harde stukjes en vetrandjes weg
  • Schep de soep in kommen of borden en garneer met geroosterde paprikareepjes en gehakte peterselie. Besprenkel rondom eventueel met wat maggi of zet deze desgewenst op tafel

Tip: in plaats van bieslook kun je ook heel goed verse peterselie gebruiken

Tip: hou je van stukjes groenten in de bonensoep, hou dan wat gesneden groenten apart. Voeg ze toe na het pureren van de soep en kook de soep nog een kwartiertje

Advertentie

3 gedachtes over “Bruine bonensoep uit de boerenkeuken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.