Eén van de fijne herinneringen aan mijn schoonmoeder die helaas niet meer bij ons is; jarenlang heeft zij voor ons boerengezin de verse rode kool klaar gemaakt. Onze kids waren er dol op! En ik allang blij want: verse groenten! Zo lekker als boer’s moeder het klaar maakte lukte me in die dagen bij lange na niet. Het feit dat schoonma kwistig was met de suiker was daar vast wel debet aan, echter zo fijn en smeuïg … daar is een beetje oefening voor nodig. Ik weet nog dat ik in die tijd (er was al een tijdje geen bakje rode kool met opa mee gekomen) het toch zelf eens geprobeerd heb. Eén keer. Alles kleurde blauwrood, behalve de kool. Die was wit uitgeslagen. Veel te lang laten koken! En zo mooi fijn kreeg ik hem ook niet. Onze kids waren not amused. De rode kool was mislukt en die van oma werd nog maar eens opgehemeld. Die werd voortaan het wachten weer waard. Enfin waar een wil is, is een weg. En een staafmixer. Na haar overlijden werden vaak de potten en diepvries-varianten gemaakt, ook gezond hoor. Toch gaat er niks boven vers en al zeg ik het zelf, het gaat me nu best wel goed af want geloof me, oefening baart kunst. Misschien word ik later zelf wel zo’n oma die kids en kleinkids af en toe eens verrast met een bakje heerlijke zelfgemaakte rode kool…

Rode kool smaakt overigens heerlijk bij puree en rundergoulash. Trouwens de combi met kippenbouten valt ook niet te versmaden😀

Ingrediënten (volle pan)

  • 1 rode kool (of 600 gr voorgesneden)
  • 3 appels
  • 0,5 ui
  • 3 kruidnagelen
  • 1 laurierblad
  • 150 ml rode wijnazijn
  • 150 ml water
  • 2 el ruwe rietsuiker
  • 2 tl kaneelpoeder of een kaneelstokje
  • Snuf zout
  • Maïzena
  • Klontje roomboter

Bereiding

  1. Ontdoe de kool van het buitenste blad en de witte stronk
  2. Snij hem in vier delen en schaaf of snij de kool in dunne reepjes. Door te schaven krijg je fijnere reepjes. Heb je een handige keukenmachine, dan gaat het daar natuurlijk ook mee. Zelf heb ik na het stoven de kool met de staafmixer nog wat fijner gemaakt. Dat ging prima. Wel opletten voor koolspetters! Gebruik je voorgesneden kool dan kun je stap 1 en 2 overslaan
  3. Schil en snij de appels in blokjes
  4. Doe water, azijn, ui met kruidnagelen erin geprikt, laurierblad, zout, suiker en kaneel in een ruime pan en breng aan de kook
  5. Zet het vuur lager, voeg de gesneden kool en appel toe en laat 40 minuten met het deksel op de pan stoven
  6. Haal daarna de ui met kruidnagelen, laurierblad en het eventuele kaneelstokje uit de pan
  7. Bind maïzena met een beetje water, roer het door de rode kool en laat het vocht binden
  8. Breng op smaak met eventueel een snufje zout
  9. Meng het klontje boter er door en voila, klaar is je kool
  10. Check de tips beneden.

Tip: de appelstukjes koken grotendeels mee tot moes. Je kunt ze ook later toevoegen of voeg eventueel op het laatst nog wat gebakken appel- of annanasstukjes aan de rode kool toe.

Tip: je kunt het vocht ook laten binden door het laatste kwartiertje een snee verkruimeld ontbijtkoek mee te stoven (ipv maïzena)

Tip: gare rode kool kun je 2 dagen in de koelkast en 3 maanden in de vriezer bewaren

Smakelijk eten!

Advertentie

Een gedachte over “Rode kool met appeltjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.