Knapperige koeken!

Is dit een gezond tussendoortje? Nee, dat is het niet. Is het lekker? Jahaa… zonder twijfel! Als je ook maar een béétje zoetekauw bent dan kun je er goed weg mee. Ik zet het op mijn blog omdat het een ouderwetse limburgse lekkernij is en we tegen vastelaovundj aanlopen, het limburgse carnaval. Van oudsher een katholiek feest waarna de vastentijd intreedt. En over zoetigheid gesproken: ook mijn zusje, broertje en ikzelf hadden een snoeptrommeltje waarin we na carnaval alle toegestopte zoetigheden in stopten. Op eerste paasdag mocht er weer gesnoept worden en op tweede paasdag was de bodem helaas weer zichtbaar.

Jawel, ik heb nog steeds mijn eigen tanden. Aan de vasten doen we niet meer en de knapkook blijft het jaar rond heerlijk! En ach, zo heel af en toe eens een zondig zoethoudertje moet toch kunnen…?

Ingrediënten (ongeveer 10 stuks)

  • 500 gr bloem
  • 250 gr roomboter
  • 125 gr rietsuiker
  • 0,75 – 100 ml lauwwarm water
  • 1 el honing

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Zeef de bloem boven een kom
  3. Voeg 100 gr suiker en de (iets zachte) boter in stukjes toe
  4. Begin te kneden (handmatig of mixer met deeghaken) en voeg beetje bij beetje het water toe zodat je een soepel deeg krijgt. Zelf kneed ik eerst even met de deeghaken tot alles goed gemengd is en daarna handmatig omdat dat voor mij nu eenmaal beter werkt
  5. Kneed het deeg 10 minuten goed door
  6. Laat het een half uurtje rusten
  7. Bestrooi je werkplek met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van max. 0,5 dikte. Liever nog iets dunner anders krijg je wel erg dikke koeken
  8. Steek met een ronde vorm van circa 10 cm doorsnee rondjes uit het deeg
  9. Strooi de resterende 25 gr suiker op een bord
  10. Bestrijk de rondjes met honing en haal beide kanten heel even door de suiker
  11. Leg de koeken op een ingevette bakplaat of bekleed met ovenpapier
  12. Bak de knapkoek bruin en knapperig in 20 minuten. Eenmaal uit de oven harden de koeken nog iets uit

Tip: blijft tijdens het kneedproces het deeg te nat voeg dan wat bloem toe. Blijft het te droog voeg dan een beetje water toe.

Enjoy!!

Advertentie

5 gedachtes over “Limburgse knapkook

  1. Ik wist niet dat er maar zo weinig ingrediënten nodig zijn om knapkook te maken. En eigenlijk zou je nog een vormpje moeten hebben met dat geribbelde randje voor het karakteristieke uiterlijk van de knapkook. Soms maken ze er ook gewoon rechthoekige koeken van. Als ze maar “knappen “ als je ze breekt. Daarom heten ze ook zo. Toch eens proberen te maken.Groetjes van Lien

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.