Na de zondag waarop het Ciara-ensemble zich presenteerde bleef een stormachtige wind nóg een paar dagen over ons land razen. Guur herfstweer laat van zich spreken deze winter dus tijd voor een goed stamppotje! Wat had ik nog in huis? Voornamelijk groene groenten dit keer: andijvie, rucola, groene paprika, lente uitjes en peterselie. Dat ging ‘m worden: een groen stamppotje. De andijvie en rucola liet ik op het laatst met wat grasboter even mee smoren met de aardappelen. Daarna werd er een lekker stamppotje van bereid 😍
Ingrediënten (4 personen)
- 350 gr andijvie
- 75 gr rucola
- Halve groene paprika
- 3 lente uitjes
- 6 kruimige aardappelen
- 50 gr gerookte spekjes
- 20 gr grasboter
- Scheut melk
- Halve el milde mosterd
- Versgemalen peper en zout
- Nootmuskaat
Bereiding
- Schil de aardappelen, snij ze in gelijke stukken en kook ze in 20 minuten gaar
- Snij de lente uitjes en paprika in kleine stukjes
- Bak in een pannetje de spekjes met de paprika en ui
- Giet de aardappels nét niet helemaal af, voeg de andijvie, rucola en de helft van het klontje boter toe en laat alles even smoren
- Bereid met de melk, rest van de boter, peper, zout en nootmuskaat een smeuïge puree met behulp van een puree- stamper of knijper
- Voeg het spekjesmengsel en mosterd toe en schep dit door de stamppot
- Strooi er vers gehakte peterselie overheen en je groen(t)estamp is een feit…

Tip: lekker bij een runderbraadworstje of een paar gekookte eitjes.
Tip: grasboter is roomboter gemaakt van melk uit de periode dat de koeien in de wei lopen en vers gras eten. Deze is erg smaakvol en te koop bij de supermarkt of rechtstreeks van de boer. De roomboter kun je eventueel vervangen door halfvolle boter.
Smakelijk!!