Coronacrisis

Nu ik het boek ‘De meeste mensen deugen‘ min of meer uit heb was ik bíjna om maar helaas kreeg mijn vertrouwen in de mens toch weer een onverwacht deukje. Vrijdagmorgen kwam op social media al een foto van een aantal lege schappen voorbij. Ik scrolde het weg. ‘Pffft, écht niet! Fakenews!’ Mijn boer had tijdens het voeren op de radio gehoord over de verwachte drukte in de winkels en trachtte me eveneens te waarschuwen. Tevergeefs. ‘Nee joh! Waarom zou men willen hamsteren, de winkels blijven toch wel open, wat een paniek zeg!’ kreeg hij als reactie op zijn goedbedoelde advies. En daar ging dat eigenwijze boerinnetje – onwetend van hetgeen haar te wachten stond – de massahysterie tegemoet. Tjonge jonge, drukte alom op de parkeerplaats. Nog nét tussen twee auto’s in wrong ik de mijne ertussen waarna ik me zelf op een weinig charmante manier uit mijn wagen moest wringen. Eenmaal in de supermarkt – met het laatste karretje dat aan de ketting lag – rolden mijn ogen bijna uit hun kassen. Later zou ik tegen boerlief zeggen dat de drukte die vooraf gaat aan de kerstdagen in het niet viel bij deze onhollandse taferelen. Klanten en personeel met volgestouwde karren blokkeerden de gangpaden naar brood, melk en toiletpapier. Na het trotseren van hordes graaiende mensen die elkaar wantrouwende blikken toe wierpen bereikte ik uiteindelijk de kassa. Allen waren ze in gebruik en toch moest ik met mijn bescheiden, amper gevulde boodschappenwagentje achteraan in de rij aansluiten. Er was een vrouw voor mij die zes pakken toiletpapier van zestien rollen zonder enige gene op de band legde en daar achteraan nog eens acht hele broden. Ik keek rond of andere klanten hun verbazing zouden uiten maar niemand wees haar terecht, ook ik niet. Het was nog vroeg in de ochtend en na haar zouden er die dag nog velen volgen want ook hier in ons eigen dorp zouden ’s avonds lege schappen te vinden zijn. Waarom? vraag je je dan af. Is het nu écht de angst om zonder toiletpapier op de wc-pot te moeten zitten? Of is het de angst om vaak naar de winkel te moeten en besmet te raken? Wel, ik heb gelezen dat het schijnbaar een reactie is om te proberen nog enige controle te houden op de situatie; het hamsteren van blikken voedsel, houdbare melk en ontelbare wc-rollen geven je het gevoel dat je iets concreets doet om de situatie in de hand te houden. Op mij komt het echter over als egoïsme dat in tijden als deze komt bovendrijven want hoe haal je het in je hoofd om jezelf zo veel toe te eigenen dat anderen mis grijpen. Heel bizar! Zo kreeg onze jongste – die op een vakantiepark werkt – letterlijk te maken met schreeuwende mensen aan de balie die niet wilden accepteren dat er maar 99 mensen in het parkzwembad mochten. Er was totaal geen begrip voor de situatie.

Voedselvoorziening in crisistijd

Hoe hoog gaat de prijs zijn die we moeten betalen? De sociale onthouding waartoe is opgeroepen zal voor vele ondernemers desastreus zijn. Horeca, luchtvaart, toerisme, detailhandel, het zal allemaal geraakt worden. De supermarkten zullen deze dans wederom ontspringen, die spinnen garen bij situaties als deze. Het enige minpuntje voor hen is de chaos die is ontstaan in de distributiecentra, de winkels moeten namelijk weer zo snel mogelijk bevoorraad worden, dat eist de burger die vandaag weer in de winkel staat. We zien nu wat er gebeurt als mensen zich massaal laten verleiden tot collectieve paniek. Wat nu als er bijvoorbeeld door zo’n crisis niet vanuit het buitenland geïmporteerd kan worden, als je als land straks zo afhankelijk wordt van buitenlandse producten dat er niet eens voldoende is vanuit de voedselvoorziening uit eigen land? Blijft het produceren van voedsel niet ontzettend belangrijk in ons land? Zelfs voor blik-, pot, en kant-en-klaarvoedsel zijn boeren nodig. Maar goed, op dit moment kun je gelukkig ook nog steeds lokaal de nodige producten kopen bij verswinkels of rechtstreeks bij de boer. Al zullen die helaas geen verse toiletrollen produceren. Op findfarm.nl vind je boerderijwinkels in je eigen regio.

Boerenverstand

Dat allemaal gezegd hebbende wil ik het corona virus absoluut niet bagatelliseren. Gezondheid gaat natuurlijk boven alles!! Ik heb zelf nog twee lieve 81-jarige ouders waardoor ook wij waakzaam zullen zijn en ons aan de verschillende richtlijnen zullen houden. We laten ons boerenverstand echter spreken en proberen alles in perspectief te plaatsen. We laten ons niet gek maken maar hopen wel dat iedereen bereid is om even een stapje terug te doen en te beseffen dat nu eenmaal niet alles in ons leven controleerbaar is. We worden voor een tijdje terug geworpen op onszelf en dat is misschien wel okee. Laat jullie boerenverstand spreken en zorg goed voor elkaar …

Tot zover over corona en het boerenverstand. Fijne dag!

Advertentie

3 gedachtes over “Corona met boerenverstand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.