Met perzik en honing
Zuurkool een wintergerecht? Tuurlijk, heerlijk met knapperig gebakken spek. Smaakt het ook in voorjaar of zomer? Echt wel! Ik vind het in elk geval ook in deze tijd nog zálig. Bijvoorbeeld met magere rookworst! Of maak hem eens met knakworst voor een nog lichtere variant. De witte wijn, perzik en honing zorgen voor een heerlijke zomerse smaak. Commentaar van mijn boer: “dit is echt súperlekker… als er tenminste een kléin beetje suiker bij mag.” Ai, dat was wel zuur. Voor mij dan. Ach ja, smaken verschillen nu eenmaal. In zuurkoolstamppot met spek kun je bekijken welk foefje ik normaal gesproken uithaal voor deze boer Zoetekauw.
Ingrediënten (3 á 4 personen)
- 450 gr kruidenzuurkool
- 450 gr voorgekookte aardappelschijfjes
- 2 verse magere rookworsten of 10 verse knakworsten
- 75 gr belegen geraspte kaas
- 3 jeneverbessen
- 150 ml (zoete) witte wijn
- 1 flinke el honing
- Klein blik perziken op sap
- Versgemalen peper
- Paprikapoeder
- Rozemarijn
Bereiding
- Verwarm de oven tot 160 graden
- Laat de perziken uitlekken en vang het sap op
- Zet de zuurkool op met perziksap, witte wijn, jeneverbessen en honing
- Laat dit 15 min zachtjes koken, zet daarna het vuur uit en laat nog even staan
- Snij ondertussen de perziken in kleine schijfjes
- Bak de aardappelschijfjes heel eventjes in airfryer of oven
- Verwarm de rook/knakworsten in een pannetje water en laat de zuurkool uitlekken
- Zet een ingevette schaal klaar, haal de aardappeltjes uit fryer of oven en de worst uit het water
- Snij schijfjes van de worst
- Begin eerst met een laag aardappelschijfjes onderin de schaal, daarna een laag zuurkool en daarna de schijfjes perzik en rookworst
- Daar overheen gaat de helft van de geraspte kaas
- Herhaal stap 10 en 11
- Schuif de schaal(tjes) in de oven tot de kaas gesmolten is
- Bestrooi met wat rozemarijn

Tip: neem een paar kleinere schaaltjes zodat je een extra laagje kunt maken.

Enjoy en eet smakelijk!
In de planning: amandel-sinaasappelcake
Vandaag deze zomer zuurkool schotel gemaakt was over heerlijk echte en aanrader
LikeGeliked door 1 persoon
Wat fijn om te horen Odilia!😀 Hier vinden ze het ook heerlijk als ik hem maak 🤩
LikeLike