Het leek een zorgeloze zomerse avond afgelopen vrijdag, alsof er twee maanden terug geen beperkingen waren afgekondigd waardoor ons leven zich nog steeds in een halve lockdown hoort af te spelen. Buiten in onze boerentuin zaten we samen met onze kinderen te genieten van het samenzijn. Vuurkorf en lantaarns aan, kopje thee, wijntje en pilsje erbij en ondertussen speelden we een special van een innovatieve lokale ondernemer: ‘De 30 seconds dorpseditie Doospel!’ Ontzettend leuk! Speciaal voor deze gelegenheid had ik onder anderen een lekkere frisse cake gebakken waarvan het de bedoeling was dat deze met amandelmeel werd uitgeprobeerd vanwege de amandelnoten en het amandelschaafsel die ik als ingrediënten wilde gebruiken. Helaas zijn de bakmelen al weken uitverkocht maar ik bofte dat ik nog kokos- en speltmeel in mijn boerenkeuken had staan. Dus die combinatie heb ik genomen voor het cakebeslag en het smaakte heerlijk!! Daarbij zitten er veel vezels en goede vetten in kokosmeel en is het ook nog eens goedkoper dan amandelmeel dat best wel prijzig is. Wil je toch amandelmeel gebruiken? Neem dan 1x zoveel als van het kokosmeel. Kokosmeel werkt namelijk absorberend zodat je minder meel nodig hebt.

Deze zalige smaakmaker is zo klaar, erg lekker in het weekend maar ook door de week bij de koffie. Zie beneden wat ik die avond ook nog gemaakt heb en waarvan later deze week het recept verschijnt👌

Benodigdheden amandel-sinaasappelcake: cakevorm 23 of 30 cm, ingevet of ingelegd met bakpapier. Neem je de kleine cakevorm dan wordt je cake natuurlijk een stukje hoger dan wanneer je de 30 cm vorm neemt maar beide kan. De mijne bakte ik in een 30 vorm

Ingrediënten

  • 175 gr speltbloem
  • 50 gr kokosmeel of 100 gr amandelmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 175 gr roomboter
  • 175 gr basterdsuiker
  • 5 eieren
  • Rasp en sap van 1,5 sinaasappel(schil)
  • 35 gr gehakte amandelen
  • 35 gr amandelschaafsel
  • Snufje zout

Bereiding

  1. Warm de oven voor tot 160 graden
  2. Snij de boter in kleine stukjes en mix deze met de basterdsuiker, snufje zout en eieren glad
  3. Voeg speltbloem, kokosmeel, bakpoeder, sinaasappelrasp- en sap toe en mix tot een mooi cakebeslag
  4. Roer de gehakte amandelen er doorheen
  5. Schep het beslag in de ingevette cakevorm
  6. Strooi de geschaafde amandelen er overheen en druk de onderste laag ietsje in het beslag
  7. Schuif de cake in de oven en bak hem in 60 – 70 minuten gaar
  8. Af laten koelen en eventueel met poedersuiker bestrooien

Tip: voor een minder vette maar toch luchtige variant kun je de boter geheel of gedeeltelijk vervangen door (magere) kwark.

Tip: waar je bij een recept bijvoorbeeld 200 gram gewoon meel gebruikt, kun je dit vervangen door een kwart kokosmeel. Gebruik je amandelmeel dan kun je dat vervangen door de helft kokosmeel. Kijk altijd naar de verhouding in een recept.

Enjoy en smakelijk!!

Later deze week: recept van een zááálige nachoschotel, de ideale borrelhap!


Advertentie

Een gedachte over “Amandel-sinaasappelcake

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.