Meat loaf (met groenten)

Open deur: bij meat loaf denken velen van jullie vast aan de zwaarlijvige “Paradise by the Dashboard Light”-zanger uit de jaren tachtig. Alhoewel ik als jonge puber enige tijd gedacht heb dat het Meat Love moest zijn weet ik nog dat ik er achter kwam dat de naam toch echt Meat Loaf was en letterlijk ‘vleesbrood’ betekende. Snapte toen wel gelijk de naamkeuze van de man. Even zonder gekheid, het is natuurlijk ook een gerecht dat uit Amerika is overgewaaid. Mijn boer en ik zijn gek op goed gekruid gehakt, evenals onze boerenkids. Gehaktbrood is gehakt met meerdere ingrediënten en afgemaakt met een soort glazuur van ketchup en mosterd, ovengebakken in de vorm van een brood of cake om plakken van te snijden. Ooit in een druk, grijs verleden heb ik wel eens geprobeerd gehaktbrood te bereiden, zonder veel succes. Mijn hart zat er toen nog niet in, zal ik maar zeggen. Deze keer was het raak, inclusief groenten! We hebben er met zijn vieren twee dagen heerlijk van gegeten (ja, het aantal tafelgasten wisselt hier nogal eens). Je kunt ook makkelijk het gehaktbrood van tevoren bereiden voor een later tijdstip. En wel zover dat je alleen nog de topping en het bakken hoeft te doen. Een supergerecht voor echte kokkies. Met vlees en groenten van de lokale slager en boer natuurlijk!

Baktijd: 2 x 30 minuten op 190 graden

Ingrediënten (8 – 10 personen)

  • 1 kg slagersgehakt halfom (half varken, half rund)
  • 1 courgette
  • 1 ui
  • 1 rode puntpaprika
  • 3 waspeentjes
  • 3 knoflookteentjes
  • 2 el olijfolie
  • 50 gr bacon in stukjes
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 2 tl tijm
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 2 tl mosterd
  • 100 gr paneermeel, beschuitkruim of oud broodkruim
  • 50 ml room
  • 1 ei
  • 10 repen ontbijtspek

Glazuur:

  • 50 gr ketchup
  • 1 el mosterd
  • 1 el lichtbruine basterdsuiker
  • 1 el appelazijn (of evt witte wijnazijn)
  • 1 tl knoflookpoeder
  • Zout en zwarte peper

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 190 graden
  2. Maak ui, courgette, wortels en puntpaprika schoon en snij ze klein
  3. Verhit de olie en bak de gesneden groenten totdat ze zacht zijn
  4. Zet het vuur iets hoger en bak nog even totdat de uien min of meer gekaramelliseerd zijn, pers de knoflook erboven uit en bak nog twee minuten
  5. Zet het fornuis uit en laat het mengsel afkoelen
  6. Vermeng het gehakt en de baconstukjes met de gedroogde kruiden, knoflookpoeder, mosterd en paneermeel
  7. Voeg het groentemengsel toe, de room en het geklutste ei en meng dit goed door elkaar samen met zout en zwarte peper, zorg dat het stevig genoeg is
  8. Je kunt nu het gehakt in een grote ingevette cakevorm doen, óf zoals ik zelf heb gedaan het gehakt tot een ‘brood’ vormen en op een bakplaat met bakpapier plaatsen
  9. Leg de reepjes ontbijtspek kruislings over elkaar en stop ze bij de randjes in, heel de bovenkant van het gehakt moet bedekt zijn
  10. Maak ondertussen het glazuur door de ingrediënten te mengen en te verwarmen op laag vuur, tot de basterdsuiker gesmolten is
  11. Breng nu met een kwastje 2/3 van het glazuur aan op het gehakt met ontbijtspek en schuif het gehaktbrood 30 minuten in de oven
  12. Haal het gehakt uit de oven, breng nog een laag glazuur aan en bak het gehaktbrood nog eens 30 minuten
  13. Laten afkoelen, eventueel uit de vorm halen en in plakken snijden. Strooi er naar smaak nog wat lekkere verse kruiden overheen en serveren maar! Lekker met krieltjes en een groene salade👌

Tip: het gehaktbrood kun je ook koud eten en is bijvoorbeeld heerlijk bij de boterham…

Enjoy en smakelijk!!

Advertentie

Een gedachte over “Zo maak je het lekkerste gehaktbrood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.