Meestal bak en braad ik in olijfolie maar soms – bijvoorbeeld in een nieuw boerenkeukenrecept – is het zo heerlijk om roomboter te gebruiken in mijn boerenkeuken. Het is niet eens per definitie slecht voor je mits je er niet te veel van gebruikt natuurlijk. Laatst zag ik iets over geklaarde boter staan en mijn interesse was gewekt. Beneden kun je zien wat het is en hoe je het maakt:

Geklaarde boter kun je gebruiken als je een product gaat bereiden op hoge temperaturen, het zorgt ervoor dat je boter niet kan verbranden maar behoudt toch zijn lekkere botersmaak. Je klaart de boter door hem *au bain marie te verwarmen tot hij gesmolten is. Dan schep je met een schuimspaan de melkvetten eruit ( de vaste geel/witte bestanddelen) tot je alleen nog een helder, goudgeel goedje overhoudt. Dat is de geklaarde boter en kun je gebruiken om bijvoorbeeld vlees te braden, aardappels te bakken of zelfs te frituren. Verhit hem maar en je kunt lekker bakken en braden. Zelf heb ik het ook gebruikt in de aardappel-kaassoep om de groenten op hoog vuur lekker aan te bakken.

*Au bain marie verwarmen = een schaal, pannetje of kom op een pan met heet water plaatsen zodat de condens het product laat smelten of verwarmen. Let op! Schaal of kom mag het water niet raken)

  • Super om te gebruiken bij bereidingen op zeer hoge temperaturen
  • Lang houdbaar – zelfs als je het niet koelt is geklaarde boter minimaal een paar maanden houdbaar
  • Rijk aan boterzuur: Geklaarde boter bevat boterzuur. Dit is een heel gezond vetzuur dat je lichaam goed kan verteren en in energie om kan zetten. Ook je darmen varen er wel bij…
  • Vrij van lactose

2 gedachtes over “Wat is geklaarde boter en hoe gaat het in zijn werk?

  1. Pingback: Aardappel-kaassoep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.