Kan de boer niet naar Griekenland, dan haalt de boerin het naar de boerenkeuken. Jawel mensen, tegenwoordig gaan – als het er aan zit – veel boeren gewoon op vakantie. Ook wij zijn met onze kids in de zomervakantie vaak een weekje op vakantie geweest, voor ons allen een hele ervaring. Het voelt soms goed om eventjes in een andere ongeving te vertoeven. Met de auto reden we dan bijvoorbeeld naar een camping niet al te ver Frankrijk in. Onvergetelijke herinneringen hebben we gemaakt daar… Sinds ze niet meer mee gaan zijn boer en ik zelfs een paar keer naar Griekenland geweest, op mijn vijftigste vloog ik pas voor de eerste keer. Omdat het er dit jaar niet in zit – hopelijk wel een weekje in ons mooie Nederland – heb ik nog eens zelf moussaka gemaakt. Grieks, maar toch ook zo hollands met gehakt en aardappelschijfjes. De gebakken aubergine die er in gaat is héérlijk samen met een zelfgemaakte bechamelsaus en maakt dit tot een gerecht dat in geen enkele keuken misstaat… Kalí órexi!
Ingrediënten (4 personen)
- 350 gr rundergehakt
- Olijfolie
- 300 gr voorgekookte aardappelschijfjes
- 2 aubergines
- 1 ui
- 3 tomaten
- 100 gr zongedroogde tomaatjes
- 1 rode puntpaprika
- 0,5 el gedroogde rozemarijn
- 0,5 el gedroogde tijm
- 0,5 el gedroogde basilicum
- 1 blikje tomatenpuree
- 3 teentjes knoflook
- Voor zelfgemaakte bechamelsaus: 40 gr boter, 50 gr bloem, 500 ml volle melk, nootmuskaat
- 150 gr geraspte kaas
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 190 graden en kruid het gehakt naar wens
- Maak de tomaten schoon en snij ze in blokjes
- Snij de zongedroogde tomaatjes fijn
- Maak de ui, knoflook en puntpaprika schoon en snij in snippers of reepjes
- Verhit de olijfolie en bak het gehakt rul, voeg de ui, knoflook en paprika toe en bak even lekker mee
- Voeg de tomatenpuree, tomaatblokjes en zongedroogde tomaatjes toe, daarna de rozemarijn, tijm en basilicum toe en roer onder elkaar
- Laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen en voeg desgewenst wat peper en een klein snufje zout toe
- Snij plakken of schijven van de aubergine en leg ze op een ovenplaat met bakpapier. Bestrijk of besprenkel ze met olijfolie
- Schuif de plaat in de oven en laat de plakken 10 minuten bakken
- Maak intussen de bechamelsaus: Smelt de boter op laag vuur, meng er de bloem door en laat 2 minuten garen. Voeg al roerend met een garde de melk in scheutjes toe. Laat de saus op laag vuur al roerend 2 á 3 minuten zachtjes koken. Roer er wat nootmuskaat en 100 gram van de kaas door
- Vet een ovenschaal in, leg de helft van de aubergineplakken op de bodem, daarop de helft van de gehaktsaus en daarop de aardappelschijfjes. Daaroverheen weer de rest van de gehaktsaus en daar overheen de rest van de aubergineplakken
- Als laatste schenk je de bechamelsaus erover
- Strooi de rest van de kaas er over en bak de moussaka in een half uurtje goudbruin
- Desgewenst kun je er nog wat zwarte peper over strooien en afmaken met een vers blaadje basilicum
Tip: voor de variatie kun je ook eens courgette gebruiken in plaats van aubergine of een mengeling van beide.
Enjoy en smakelijk!

Heel lekker die moussaka. Fijn weekend.
LikeLike