Over ovenschotels en koeienvoer
Boerlief zit de afgelopen dagen toch weer wat in zijn mais-piepzak. Twee weken geleden tijdens een nachtelijke, aanhoudende harde wind werd bijna eenderde van onze maisplak omver geblazen. Het was en is een triest gezicht en het haalt weer een aanzienlijk deel van de opbrengst (dienend als koeienvoer) naar beneden evenals het grasland dat het bijna de hele maand augustus zonder een noemenswaardige hoeveelheid regenwater moest stellen. Zucht … het is ook niet gauw goed hier hè? Voor onze bedrijfsvoering maakt het echter eenmaal een groot verschil uit.
Ahh… ik hou zo van ovenschotels! Lekker alles bij elkaar kokkerellen, in een schaal overdoen en het geheel af maken met wat kaas of iets dergelijks. Dit concept past uitermate goed bij onze boerenkeuken! In welke keuken eigenlijk niet? Deze andere gegratineerde bloemkoolschotel lijkt er een ietsie pietsie op ( bv garnalen die uitermate goed combineren) maar is toch zo heel anders. Mijn boer knapte er toch weer een beetje van op, bij ons gaat immers de liefde van de man nog altijd door de maag 😆
Ingrediënten (4 á 5 personen)
- 600 gr voorgekookte aardappelschijfjes
- 1 kleine bloemkool
- 8 st. waspeentjes
- 3 sjalotten
- 3 pangasiusfilets
- 150 gr knoflookgarnalen
- 200 gr crème fraiche
- 100 gr geraspte oude kaas
- Kerriepoeder
- Viskruiden
- Versgemalen peper en zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden celsius
- Maak de bloemkool schoon en snij in roosjes, maak de worteltjes schoon en snij in stukjes
- Kook de bloemkoolroosjes en worteltjes beetgaar
- Pel en snij de sjalotten in grove stukken
- Snij de pangasius in stukken en bestrooi met de viskruiden
- Vet een ovenschaal in, giet de groenten af en bedek de ovenschaal ermee
- Schep de vis, garnalen en stukjes sjalot door elkaar en maak er een volgende laag mee
- Bedek de vislaag met de aardappelschijfjes
- Roer crème fraiche, kaas en versgemalen peper en zout door elkaar en bedek hiermee de aardappelschijfjes
- Zet de schaal in de oven en laat in ca. 25 – 30 minuten gaar en goudbruin worden
Tip: laat eventueel de garnalen weg en vervang de worteltjes eens door prei
Tip: vervang de vis door (eventjes) rul gebakken rundergehakt

Enjoy en heel smakelijk eten!!
Ziet er heel lekker uit. Ga ik zeker eens maken.
LikeGeliked door 1 persoon