Ik ben de eerste die toegeeft dat ik soms een chaotisch persoon ben. Vandaar wellicht dat ik door alle tegenstrijdige voedingsadviezen, over elkaar heen buitelende gezondheidssgoeroes, hippe foodblogs, veganistische kookboeken, afvalchallenges en allerhande kolderieke eettips de draad een beetje kwijt raak. Met een blos van schuldgevoel lees ik bijvoorbeeld eerst in de media dat je jezelf in het ongeluk stort als je koolhydraten tot je neemt, terwijl daarna tot mijn vreugde een of andere hoogleraar benadrukt dat deze juist essentiële voedingsstoffen bezitten en onmisbaar zijn, wat de ene voedingsdeskundige afkeurt prijst de andere juist de hemel in. In talkshows strijden zogenaamde kenners om voorrang over wat we nu toch echt wel of echt niet moeten eten. Terwijl de één roept dat melk drinken altijd overschat werd, is er nu weer een groeiend aantal onderzoeken dat juist beweert dat het een onderdeel hoort te zijn van ons voedingspatroon.

Lieve dames en heren, inmiddels zal het me worst wezen. Ik merk aan mezelf dat ik een beetje terug wil naar de basis. Met alles. Natuurlijk, we leven in een moderne wereld en we kunnen nooit meer terug naar vroeger en dat hoeft ook niet. Maar iets in me zegt een stapje terug te doen en wat meer respect te tonen voor de basale dingen. Zoals lekker koken met pure en verse ingrediënten! Probeer het maar eens, pakjes en blikken (bijna) allemaal de deur uit en hak, snij, roer, kneed, mix, braad, bak en kook een lekkere gezonde maaltijd met de Boerenkeukenrecepten waarin het draait om al het goede dat de boer ons biedt.

Ik heb het Libelle kookboek uit 1969 van mijn moeder er eens op nageslagen en genoot van de ouderwetse stijl waarin het boek geschreven is. Vlees, vis, groenten, fruit, granen en zuivel. Natuurlijk zijn er veel trends te zien waarin dit gepromoot wordt maar waarin het vlees en in mindere mate de zuivel in de ban gedaan wordt. Mijn beide ouders zijn echter nog fitte, actieve tachtigers die nog heel wat af wandelen en fietsen dus je kunt niet zeggen dat de vroegere schijf van vijf per definitie ongezond is. Wel is het zo dat mijn moeder vroeger ook al twee dagen een maaltijd zonder vlees bereidde. Op zaterdag kwam er macaroni met ei, kaas en mayonaise op tafel. Heerlijk was dat!! Op vrijdag stond er vis op het menu, lekker duidelijk!

Met een tsunami aan hedendaagse recepten zonder vlees lijkt het bijna een must om een vegetarische pot te koken en dat moet iedereen voor zichzelf weten, maar laat iedereen in zijn waarde en heb respect voor onze voedselproducenten. Juist daarom wil ik op dit blog aandacht schenken aan àlle producten die de boeren ons verschaffen om daarmee de goede basis te behouden in ons voedingspatroon en natuurlijk ook om onze hardwerkende boeren te promoten want dat verdienen zij. Voeding is onze eerste basisbehoefte en daar horen wij met zijn allen goed mee om te gaan! Ik hoop dat ik jullie hier wat inspiratie kan bieden…

Tip: Koop je producten als het mogelijk is bij een boer met thuisverkoop of een ambachtelijke slager. Misschien betaal je iets meer maar je weet zeker dat het een goed product uit de regio betreft en dat de boer hiervoor een meer eerlijke prijs krijgt. In iedere stad of dorp vind je er wel een. Nederland staat aan de top wat betreft duurzaamheid en dierwelzijn in de agrarische sector.